Žitné bramboráky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bramboráky
0:00
/
0:00

Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.

Vezmeme si tři čtvrtě kila brambor a předvaříme je ve slupce. Když jsou měkké, oloupeme je a smícháme se dvěma vajíčky a asi 170 gramy žitné mouky, kterou mívám doma v zásobě především na pečení chleba, a vida, teď se hodí do bramboráku!

Ingredience
  • 750 g brambor
  • 2 vejce
  • 170 g hladké žitné mouky
  • trocha rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce (přepuštěného) másla
  • 500 g hub

Důkladně promícháme nebo rozmixujeme mixérem, přidáme sůl, pepř a trochu sušeného rozmarýnu. Mně se osvědčil také sušený česnek se solí v mlýnku, protože když je česnek sušený, není tak těžký na trávení.

Z těsta pak tvoříme menší placky, které opečeme na pánvi s trochou olivového oleje nebo na másle ghí.

Tyto bramboráky jsou vynikající na sladko, třeba s marmeládou, když při přípravě těsta vynecháme česnek a pepř. My je ale děláme naslano, a tak se k nim velice hodí houby. Nakrájíme na plátky žampiony, nebo pokud máte čerstvý úlovek z lesa, tak jakékoli houby a osmažíme krátce na másle. Položíme na bramboráky a posypeme bylinkami, a podáváme se skleničkou mléka.

autor: dak

Související