Žitné bramboráky
Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.
Vezmeme si tři čtvrtě kila brambor a předvaříme je ve slupce. Když jsou měkké, oloupeme je a smícháme se dvěma vajíčky a asi 170 gramy žitné mouky, kterou mívám doma v zásobě především na pečení chleba, a vida, teď se hodí do bramboráku!
- 750 g brambor
- 2 vejce
- 170 g hladké žitné mouky
- trocha rozmarýnu
- sůl, pepř
- 1 lžíce (přepuštěného) másla
- 500 g hub
Důkladně promícháme nebo rozmixujeme mixérem, přidáme sůl, pepř a trochu sušeného rozmarýnu. Mně se osvědčil také sušený česnek se solí v mlýnku, protože když je česnek sušený, není tak těžký na trávení.
Z těsta pak tvoříme menší placky, které opečeme na pánvi s trochou olivového oleje nebo na másle ghí.
Tyto bramboráky jsou vynikající na sladko, třeba s marmeládou, když při přípravě těsta vynecháme česnek a pepř. My je ale děláme naslano, a tak se k nim velice hodí houby. Nakrájíme na plátky žampiony, nebo pokud máte čerstvý úlovek z lesa, tak jakékoli houby a osmažíme krátce na másle. Položíme na bramboráky a posypeme bylinkami, a podáváme se skleničkou mléka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.