Podzimní salát

Podzim je barevný venku a může být krásně barevný i na našem talíři, pokud se nebojíme občas si připravit plný talíř zeleniny.

Salát, který si za chvíli připravíme, dokonce ani nemusíme jíst studený, což by někoho v tomto počínajícím chladném období mohlo odradit, naopak, když si jej dáme teplý nebo vlažný, o to bude chutnější.

Ingredience
  • 1 menší červená řepa
  • 1 dýně Hokkaidó
  • hrst listů salátu polníček (ledového, hlávkového)
  • sekané vlašské ořechy
  • sýr typu niva
  • blasamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl

Vezeme menší červenou řepu, omyjeme, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Zabalíme do alobalu a vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi půl hodiny. Pak vezmeme dýni Hokkaidó, rozkrájíme ji na dílky a zbavíme semínek. Po patnácti až dvaceti minutách ji vložíme do pekáčku i dílky dýně a společně dopečeme. Také dýni ještě předtím osolíme a pokapeme olivovým olejem!

Když je hotovo, dáme do mísy zelený salát – hlávkový, ledový, polníček, tady záleží na vaší chuti. Poklademe měsíčky pečené dýně a nakrájené upečené řepy, a teď přijde to nejlepší – nasekané vlašské ořechy a rozdrobený sýr s modrou plísní.

Salát lehce osolíme, přidáme pár kapek balsamikového octa i olivového oleje a můžeme dozdobit bylinkou. Takhle vypadá podzim na talíři.

autor: dak

Související

  • Žitné bramboráky

    Bramborák nepatří právě mezi zdravá jídla, ale když se udělá chytře, nemusíme z něho vůbec mít špatné svědomí.

  • Pomazánka z dýně a sádla

    Když se spojí dvě typické podzimní ingredience – dýně a husí sádlo, vznikne tak úžasná dobrota, že si možná na příští přípravu základní množství rovnou zdvojnásobíme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.