Podzimní salát
Podzim je barevný venku a může být krásně barevný i na našem talíři, pokud se nebojíme občas si připravit plný talíř zeleniny.
Salát, který si za chvíli připravíme, dokonce ani nemusíme jíst studený, což by někoho v tomto počínajícím chladném období mohlo odradit, naopak, když si jej dáme teplý nebo vlažný, o to bude chutnější.
- 1 menší červená řepa
- 1 dýně Hokkaidó
- hrst listů salátu polníček (ledového, hlávkového)
- sekané vlašské ořechy
- sýr typu niva
- blasamikový ocet
- olivový olej
- sůl
Vezeme menší červenou řepu, omyjeme, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Zabalíme do alobalu a vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi půl hodiny. Pak vezmeme dýni Hokkaidó, rozkrájíme ji na dílky a zbavíme semínek. Po patnácti až dvaceti minutách ji vložíme do pekáčku i dílky dýně a společně dopečeme. Také dýni ještě předtím osolíme a pokapeme olivovým olejem!
Když je hotovo, dáme do mísy zelený salát – hlávkový, ledový, polníček, tady záleží na vaší chuti. Poklademe měsíčky pečené dýně a nakrájené upečené řepy, a teď přijde to nejlepší – nasekané vlašské ořechy a rozdrobený sýr s modrou plísní.
Salát lehce osolíme, přidáme pár kapek balsamikového octa i olivového oleje a můžeme dozdobit bylinkou. Takhle vypadá podzim na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.