Těstoviny s fazolemi

Největší audioportál na českém internetu

Fazole, ilustrační foto | Foto: pixabay.com

Potřebujete tip na to, jaký uvařit oběd? Já skoro denně. Když k dobrému receptu navíc nemusím jít ani nakoupit něco čerstvého, pak je to ještě lepší.

Prohledat spíž a ledničku, zkombinovat a je hotovo. Přesně takový je recept od Martiny Sejkorové, který by mohl být inspirací pro všechny – levný a z toho, co máme doma.

Ingredience
  • 200 g (nebo konzerva) velkých ledvinových fazolí
  • 1 velká cibule
  • olej nebo 3 lžíce sádla
  • 400 g těstovin
  • hlávkové zelí dle potřeby

„Poradila mi to kamarádka, její tatínek pocházel z Chorvatska, a když byl malý, tak neměli moc peněz. Proto mi radila, jak se dá uvařit z chudých surovin těstoviny s fazolkami. To jsou takové ty velké ledvinové fazole, ty se musí předem namočit a ideálně uvařit v tlakovém hrnci. Potom se hodí na olej cibulka, orestuje se, k tomu se přihodí ty fazole, nakrájené zelí, normální hlávkové zelí a trochu se to orestuje, ne moc, ale aby to bylo dokřupava. Do toho se potom vmíchají uvařené těstoviny. Je to opravdu dobrý oběd, protože ta cibulka chutná trochu jako maso. Nebo se dají fazole nahradit slaninou, to pak vznikne masitý oběd pro muže,“ směje se Martina Sejkorová.

Velké ledvinové fazole – ať bílé nebo červené – se mají nechat předem namočené třeba přes noc, ale pokud máte doma ty samé sterilované v plechovce, ušetří vám to hodně času a chuť zůstane stejná. Pro mě j to zcela nově objevené jídlo a můžu vám ho jen doporučit.

autor: dak

Související

  • Špekáčky do trouby

    Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.

  • Zapečené vepřové

    Na obvyklý dotaz „co bude dnes k obědu?“, je někdy lepší dostat nápad den předem. Pak se totiž dá zavčasu pořídit maso.

  • Pečená brambora s tvarohem a koprem

    Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.