Jáhlové karbanátky

Jáhly neboli loupané proso bychom si tu a tam měli dát všichni, ne jen ti, kdo mají celiakii a jedí bezlepkové potraviny. 

Jáhly totiž obsahují spoustu minerálních látek, vlákninu i vitamíny skupiny B. Zajímavý a neotřelý způsob zdravě-nezdravého vaření jsem objevila, když jsem na jáhly hledala nějaký nový recept, aby to opět nebyl sladký švestkový staročeský jahelník.

Ingredience
  • 1 hrníček jáhel
  • 1,5 hrníčku vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 vejce
  • petrželová nať
  • zelenina podle chuti
  • 1 lžíce másla

Protože chci zařadit do jídelníčku více různých obilovin na slano, narazila jsem na jáhlové karbanátky.

Základem jsou jáhly, které se před vařením mají propláchnout vodou a podobně jako se vaří rýže, přilije se do kastrolu na jeden díl jáhel jeden a půl dílu vody. Vaří se asi deset minut přikryté pokličkou a dalších deset minut se nechávají odstát.

K vychlazeným jáhlám se postupně přidávají samé dobré věci - vajíčka uvařená natvrdo a jemně nasekaná, lžíce změklého másla, petrželová nať, slunečnicová semínka opražená nasucho na pánvi a kdo chce mít karbanátky pěkně barevné, může přidat i trochu nakrájené nebo nastrouhané zeleniny.

Stačí dosolit, opepřit a důkladně rukama prohníst těsto. Z něj se vymodelují kulaté karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a osmažíme na přepuštěném másle. Je to taková dobrota, že stačí přidat už jen zeleninový salát a máme oběd hotový.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat