Taštičky se zelenou náplní

Je zelený čtvrtek, a tak bychom alespoň jedno jídlo na stole měli mít v zelené barvě. Můžete zvolit čerstvou zelenou zeleninu, kapustu nebo tradiční špenát, ale Dáša Kubíková nabízí něco trochu jiného.

Mrkvance mají v našem kraji ohromnou tradici a lákají na pouť do Polné spousty turistů. Těsto s nastrouhanou mrkví se ale používá i jinde – třeba babička Miroslava Karáska z Jihlavy pocházela ze Slovenska a recept na šátečky z mrkvového těsta plněné povidly naučila jeho maminku a ta zase jeho.

Jak jsem se ale dozvěděla, tak šátečky se sladkou náplní daly úplnou náhodou, když panu Karáskovi zbyla trocha špenátu a současně trochu mrkvového těsta, vzniknout ohromně dobré kombinaci.

450 g polohrubé mouky
250 g másla
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
prášek do pečiva
300 g špenátu listového
1 cibuli
2 stroužky česneku
150 g uzeného masa

Tomu říkám inspirace a dobrý nápad! Těsto není sladké, a potřebujeme na ně 450 g polohrubé mouky s práškem do pečiva, kostku másla, 10 deka strouhané mrkve, 5 deka celeru a 5 kusů petržele.

Uhněteme, vytvoříme kouli, přikryjeme a necháme odpočinout. Mezitím nachystáme špenátovou náplň - orestujeme cibulku, dva stroužky česneku a 15 dkg voňavého uzeného masa a přihodíme třicet deka listového špenátu.

Když náplň trochu vychladne, rozválíme těsto, vykrojíme čtverečky a plníme špenátovou náplní. Spojíme, posolíme a okořeníme nebo posypeme paprikou a asi dvacet minut pečeme.

Můžete vyzkoušet obě varianty – slanou i sladkou a zjistit, po které se dříve zapráší.

autor: dak