Taštičky se zelenou náplní
Je zelený čtvrtek, a tak bychom alespoň jedno jídlo na stole měli mít v zelené barvě. Můžete zvolit čerstvou zelenou zeleninu, kapustu nebo tradiční špenát, ale Dáša Kubíková nabízí něco trochu jiného.
Mrkvance mají v našem kraji ohromnou tradici a lákají na pouť do Polné spousty turistů. Těsto s nastrouhanou mrkví se ale používá i jinde – třeba babička Miroslava Karáska z Jihlavy pocházela ze Slovenska a recept na šátečky z mrkvového těsta plněné povidly naučila jeho maminku a ta zase jeho.
Jak jsem se ale dozvěděla, tak šátečky se sladkou náplní daly úplnou náhodou, když panu Karáskovi zbyla trocha špenátu a současně trochu mrkvového těsta, vzniknout ohromně dobré kombinaci.
450 g polohrubé mouky
250 g másla
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
prášek do pečiva
300 g špenátu listového
1 cibuli
2 stroužky česneku
150 g uzeného masa
Tomu říkám inspirace a dobrý nápad! Těsto není sladké, a potřebujeme na ně 450 g polohrubé mouky s práškem do pečiva, kostku másla, 10 deka strouhané mrkve, 5 deka celeru a 5 kusů petržele.
Uhněteme, vytvoříme kouli, přikryjeme a necháme odpočinout. Mezitím nachystáme špenátovou náplň - orestujeme cibulku, dva stroužky česneku a 15 dkg voňavého uzeného masa a přihodíme třicet deka listového špenátu.
Když náplň trochu vychladne, rozválíme těsto, vykrojíme čtverečky a plníme špenátovou náplní. Spojíme, posolíme a okořeníme nebo posypeme paprikou a asi dvacet minut pečeme.
Můžete vyzkoušet obě varianty – slanou i sladkou a zjistit, po které se dříve zapráší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.