Sýrové jednohubky
Sýry nám doma v ledničce nikdy nechybí. Máme je v zásobě, protože jednak všem chutnají a také se dají při náhlé inspiraci přihodit v podstatě do každého jídla. Máme sýry měkké krémové, ale i strouhané nebo zrající.
Z některých těchto sýrů se dají udělat chuťově zajímavé jednohubky – například pralinky z ricotty.
Ricottové pralinky s pistáciemi
- 250 g ricotty
- 100 g mletých pistácií
- Mléko (dle potřeby)
- Sůl
- Bílý pepř
- 50 g nastrouhaného parmazánu
Pořídíme si čtvrtkilové balení ricotty, deset deka pistácií, které nasekáme v mixéru, trochu parmazánu na strouhání, kapku mléka, sůl a bílý pepř. Recept na tento předkrm nebo pohoštění má přibyslavský kuchař Michal Veselík: „Na ricottové pralinky to je ricotta, parmazán, mleté pistácie a ještě to je pak obalené v pistáciích,“ radí v rychlosti.
Hermelín se švestkami
- 2 sýry plísňového typu
- 150 g sušených švestek
- Česnek
- Snítka rozmarýnu (případně sušený)
- Čtyřbarevný pepř
- Olej na naložení
Na další pochoutku potřebujeme kulatý sýr plísňového typu, střed vydlabeme a dáme stranou.
Připravíme si netradiční náplň – na kousky nakrájíme sušené švestky, přidáme k nim sušený rozmarýn, prolisujeme stroužek česneku, a nakonec z mlýnku nameleme barevný pepř. Všechno smícháme dohromady a přidáme rozmačkaný vydlabaný vnitřek sýru.
Necháme několik dní odpočinout v chladu a pak podáváme. Jeden recept je hned, další se nám bude hodit třeba na víkend. Vyzkoušejte zajímavé kombinace sýrů a oříšků nebo sýru se sladkými švestkami a ostrým česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.