Sýrové jednohubky

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Jana Vlková

Sýry nám doma v ledničce nikdy nechybí. Máme je v zásobě, protože jednak všem chutnají a také se dají při náhlé inspiraci přihodit v podstatě do každého jídla. Máme sýry měkké krémové, ale i strouhané nebo zrající.

Z některých těchto sýrů se dají udělat chuťově zajímavé jednohubky – například pralinky z ricotty.

Ricottové pralinky s pistáciemi

Ingredience
  • 250 g ricotty
  • 100 g mletých pistácií
  • Mléko (dle potřeby)
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • 50 g nastrouhaného parmazánu

Pořídíme si čtvrtkilové balení ricotty, deset deka pistácií, které nasekáme v mixéru, trochu parmazánu na strouhání, kapku mléka, sůl a bílý pepř. Recept na tento předkrm nebo pohoštění má přibyslavský kuchař Michal Veselík: „Na ricottové pralinky to je ricotta, parmazán, mleté pistácie a ještě to je pak obalené v pistáciích,“ radí v rychlosti.

Hermelín se švestkami

Ingredience
  • 2 sýry plísňového typu
  • 150 g sušených švestek
  • Česnek
  • Snítka rozmarýnu (případně sušený)
  • Čtyřbarevný pepř
  • Olej na naložení

Na další pochoutku potřebujeme kulatý sýr plísňového typu, střed vydlabeme a dáme stranou.

Připravíme si netradiční náplň – na kousky nakrájíme sušené švestky, přidáme k nim sušený rozmarýn, prolisujeme stroužek česneku, a nakonec z mlýnku nameleme barevný pepř. Všechno smícháme dohromady a přidáme rozmačkaný vydlabaný vnitřek sýru.

Necháme několik dní odpočinout v chladu a pak podáváme. Jeden recept je hned, další se nám bude hodit třeba na víkend. Vyzkoušejte zajímavé kombinace sýrů a oříšků nebo sýru se sladkými švestkami a ostrým česnekem.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat