Raclette – lahodný rozpuštěný sýr
Raclette je švýcarský sýr podobný našemu eidamu, který se také vyrábí z kravského mléka. Raclettovač je přístroj na rozpouštění sýra, ale originál to nutně být nemusí. „Jak jsou ve Švýcarsku ti pastýři v údolích, tak jednou pásli, měli chleba se sýrem a byla jim zima. Nahřívali si ruce a najednou se jim sýr roztekl. Zjistili, jak je to dobré a tak vznikl raclette,“ vysvětluje překladatelka Eva Lajkepová.
Originální, švýcarský raclette je velké jídlo pro hodně lidí a tomu odpovídá i spotřeba sýra. „To je celý kolo sýrů, dá se to do stojánku a pak se už roztátý shrnuje lopatičkou po jedné porci. Dávají to na vařené brambory, bílý chléb a k tomu zeleninový salát,“ dodává Eva Lajkepová.
Jak to udělat v našich podmínkách, bez originálního sýra? Koupíme raclettovač, připravíme kousky sýra, slaninu, zeleninu. Na vrchní desce přístroje opečeme chléb, maso, zeleninu, ve spodní části má každý svou lopatičku se sýrem.
„Dělám to se slaninou, cibulkou,“ přidává svůj recept překladatelka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.