Řecký sýr halloumi
Tak se do Řecka nepodíváme ani letos, to už je jisté. Pokud jste ve stejné situaci, a také máte rádi středomořskou kuchyni, zkusme aspoň něco z řecké kuchyně.
I u nás se dá sehnat polotvrdý sýr původem z Kypru, ale je znám i v samotném Řecku. Protože se neroztéká ani teplem a drží pěkně tvar, přestože je hodně tučný, hodí se skvěle na grilování. Původně se vyráběl z ovčího a kozího mléka, ale dnes dělá i z kravského mléka.
Protože v Řecku bývá velké teplo, dá se halloumi jíst jen tak za studena, doplněný vychlazeným melounem – to je velmi oblíbená osvěžující svačinka. Na gril se halloumi dává třeba na špízech společně s masem a zeleninou.
- 250 g sýra halloumi
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- slunečnicový olej
Sýr se dá opéct na pánvi na trošce olivového oleje pokapaný citrónovou šťávou. Na Kypru se tomuto jídlu říká saganaki. Je tedy jasné, že halloumi nepatří jen na gril, můžeme si z něj udělat i křupavé hranolky na oslavu nebo jako víkendovou mňamku.
Vyrobíme si těstíčko z hladké mouky a mleté uzené papriky a trochy vody. Sýr nakrájíme na tenké hranolky, které obalíme v těstíčku a osmažíme ve vysoké vrstvě oleje v pánvi dozlatova. Podáváme nejlépe s pikantním česnekovým dipem.
Související
-
Med na grilu
Milovníci sladkého dobře znají ten pocit zabořit lžičku do hustého průhledného medu a labužnici ji pak strčit rovnou do úst.
-
Salát s grilovaným sýrem
Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.