Švábské špecle se zeleninou

Spätzle v němčině neznamená jen vrabeček, ale hlavně široké vaječné nudle, typické pro oblast Švábska, ale jí se vlastně v celém Německu.

My máme výhodu, že si je můžeme koupit hotové a uvařit rychlostí blesku – za dvě až tři minuty ve vroucí vodě vyplavou na povrch a je to. Kdybyste si je přece chtěli vyrobit vlastnoručně, pak si připravte na půl kila mouky pět vajec, špetku soli a trochu minerálky!

Nejprve se promíchá mouka s vajíčky a solí, důkladně prohněte robotem a pak se postupně přidává minerálka, dokud nemá těsto tu správnou konzistenci, přibližně jako na halušky. A podobně se také po kouskách odkrajuje těsto a hází do vody.

Ingredience
  • 500 g mouky
  • 4–5 vajec
  • sůl
  • minerální voda
  • K podávání:
  • mražená zelenina
  • restované maso
  • schwarzwaldská šunka

Uvařené a na sítu okapané špecle pak upravujeme dál, a tady už nastupuji i já se svým kuchařským uměním – hlavně, aby to bylo rychlé a dobré. Špecle jsou právě pro tyto svoje vlastnosti vynikající příloha. Necháme si na větší pánvi rozpustit máslo a do něj vhodíme okapané špecle. Já jsem přidala ještě půl sáčku své oblíbené mražené zeleniny, která se společně se špeclemi prohřála, dobře promíchala a okořenila z mlýnku bylinkami, které nám doma nejvíce chutnají.

Pokud si k takto upravené výtečné příloze ještě orestujete na nudličky nakrájené kuřecí či krůtí maso, ale může to být i krájená schwarzwaldská šunka, pak máte kompletní vyvážený oběd i s bílkovinami a zeleninou, jak to má být.

autor: dak

Související