Kuře s pastinákem a cuketou

Neříkám to ráda, ale od lékařů vím, že vynechat sem tam z talíře naše klasické přílohy, není vůbec na škodu.

V přílohách je totiž hodně sacharidů, a když je nahradíme zeleninou, svému tělu, nejenom žaludku tím prospějeme.

Ingredience
  • 2 větší pastináky
  • 1 větší cuketa
  • 250 g kuřecích prsou
  • 100 ml bílého vína
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • olivový olej
  • římský kmín
  • kari
  • sůl

Lehko se to řekne, ale kde pořád brát inspiraci? Naštěstí to není tak komplikované, stačí se porozhlédnout v oddělení zeleniny, na trhu, nebo třeba i na vlastní zahrádce! Když tam najdeme cuketu a pastinák, což je taková větší podobně vypadající i chutnající petržel, máme vyhráno. Doplníme kuřecím masem, nějakým kořením a máme oběd!

Jdeme na to. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme kuřecí prsa nakrájená na kousky. Osolíme, necháme je zatáhnout a změknout a vyndáme z pánve. Pak na olej přidáme očištěný a nahrubo nastrouhaný pastinák, zasypeme římským kmínem a kari kořením. Lehce mícháme a chvíli restujeme.

Mezitím rozřízneme cuketu, zbavíme semínek, pokud je větší a nakrájíme ji na větší kousky. Přidáme do pánve k pastiňáku, promícháme a přiklopíme pokličkou, aby zelenina společně změkla. Podlijeme několikrát celkovým deci bílého vína.

Nakonec do směsi vmícháme bílý jogurt a kuře, které necháme v zelenině prohřát a podáváme bez přílohy!

autor: dak

Související

  • Polévka z červeného zelí s brusinkami

    Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.

  • Podzimní salát

    Podzim je barevný venku a může být krásně barevný i na našem talíři, pokud se nebojíme občas si připravit plný talíř zeleniny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.