Studená káva cold brew
Pravý milovník kávy si tento povzbudivý a voňavý nápoj rád dává denně a také rád ochutnává různé způsoby přípravy kávy. Různé přístroje, různou hrubost mletí nebo různé teploty.
Běžně si kávu zaléváme horkou vodou, správně by měla mít kolem 95 stupňů a po velmi krátké době v řádu minut by se měla slít, přefiltrovat, nechat překapat a vypít.
- mletá káva
- studená voda
Horká čerstvá káva se používá i k přípravě ledové kávy, oblíbené zejména v létě. V poslední době se objevila novinka – káva studená, kterou v kavárnách najdeme pod názvem cold brew.
Tady je to u přípravy všechno naopak – zalévá se studenou vodou, nechává se louhovat spoustu hodin a teprve pak se slévá a pije.
Proč by někdo něco takového dělal, říkáte si? Tak třeba proto, že odborníci zjistili – a konzumenti potvrdili, že takto připravená káva má sladší chuť, má nižší kyselost a více se v ní projeví čokoládové a ovocné tóny.
Pokud si chcete ověřit, jestli je to pravda, stačí večer si namlet pokud možno čerstvě upraženou kávu trochu více nahrubo než obvykle, zalít kvalitní studenou vodou v poměru na jeden díl kávy deset dílů vody. Pak postavit skleněný filtr nebo konvičku do lednice. Ráno vyndat a slít přes sítko do hrnku.
Káva Cold brew je chutná sama o sobě, nevyžaduje vylepšení v podobě mléka, zmrzliny, likéru nebo toniku! Tato studená káva se také skvěle hodí k přípravě ledové kávy, kdy opravdu stačí jen pár kostek ledu a odpolední osvěžení je na světě.
Související
-
Překapávaná káva přes filtr V 60
Otázku turka nebo rozpustnou už dnes moc často neuslyšíme. Káva je tak oblíbený nápoj, že za poslední roky prošla rychlým vývojem směrem k široké škále možností.
-
Káva z moka konvičky
Člověk, který vymyslel upražení nepříliš výrazných zrnek v červeném plodu kávovníku a jejich přelití horkou vodou, by zasloužil Nobelovu cenu.
-
Káva z džezvy – lahůdka z Orientu
Káva není jenom nápoj, je to povzbuzení všech smyslů, je to společenská záležitost, důvod se sejít s přáteli, pro jiného nezbytný ranní budíček, celoživotní láska.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka