Studená káva cold brew
Pravý milovník kávy si tento povzbudivý a voňavý nápoj rád dává denně a také rád ochutnává různé způsoby přípravy kávy. Různé přístroje, různou hrubost mletí nebo různé teploty.
Běžně si kávu zaléváme horkou vodou, správně by měla mít kolem 95 stupňů a po velmi krátké době v řádu minut by se měla slít, přefiltrovat, nechat překapat a vypít.
- mletá káva
- studená voda
Horká čerstvá káva se používá i k přípravě ledové kávy, oblíbené zejména v létě. V poslední době se objevila novinka – káva studená, kterou v kavárnách najdeme pod názvem cold brew.
Tady je to u přípravy všechno naopak – zalévá se studenou vodou, nechává se louhovat spoustu hodin a teprve pak se slévá a pije.
Proč by někdo něco takového dělal, říkáte si? Tak třeba proto, že odborníci zjistili – a konzumenti potvrdili, že takto připravená káva má sladší chuť, má nižší kyselost a více se v ní projeví čokoládové a ovocné tóny.
Pokud si chcete ověřit, jestli je to pravda, stačí večer si namlet pokud možno čerstvě upraženou kávu trochu více nahrubo než obvykle, zalít kvalitní studenou vodou v poměru na jeden díl kávy deset dílů vody. Pak postavit skleněný filtr nebo konvičku do lednice. Ráno vyndat a slít přes sítko do hrnku.
Káva Cold brew je chutná sama o sobě, nevyžaduje vylepšení v podobě mléka, zmrzliny, likéru nebo toniku! Tato studená káva se také skvěle hodí k přípravě ledové kávy, kdy opravdu stačí jen pár kostek ledu a odpolední osvěžení je na světě.
Související
-
Překapávaná káva přes filtr V 60
Otázku turka nebo rozpustnou už dnes moc často neuslyšíme. Káva je tak oblíbený nápoj, že za poslední roky prošla rychlým vývojem směrem k široké škále možností.
-
Káva z moka konvičky
Člověk, který vymyslel upražení nepříliš výrazných zrnek v červeném plodu kávovníku a jejich přelití horkou vodou, by zasloužil Nobelovu cenu.
-
Káva z džezvy – lahůdka z Orientu
Káva není jenom nápoj, je to povzbuzení všech smyslů, je to společenská záležitost, důvod se sejít s přáteli, pro jiného nezbytný ranní budíček, celoživotní láska.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.