Studená káva cold brew

Největší audioportál na českém internetu

Dáte si cold brew nebo espresso tonic? | Foto: Profimedia

Studená káva cold brew

Pravý milovník kávy si tento povzbudivý a voňavý nápoj rád dává denně a také rád ochutnává různé způsoby přípravy kávy. Různé přístroje, různou hrubost mletí nebo různé teploty.

Běžně si kávu zaléváme horkou vodou, správně by měla mít kolem 95 stupňů a po velmi krátké době v řádu minut by se měla slít, přefiltrovat, nechat překapat a vypít.

Ingredience
  • mletá káva
  • studená voda

Horká čerstvá káva se používá i k přípravě ledové kávy, oblíbené zejména v létě. V poslední době se objevila novinka – káva studená, kterou v kavárnách najdeme pod názvem cold brew.

Tady je to u přípravy všechno naopak – zalévá se studenou vodou, nechává se louhovat spoustu hodin a teprve pak se slévá a pije.

Proč by někdo něco takového dělal, říkáte si? Tak třeba proto, že odborníci zjistili – a konzumenti potvrdili, že takto připravená káva má sladší chuť, má nižší kyselost a více se v ní projeví čokoládové a ovocné tóny.

Pokud si chcete ověřit, jestli je to pravda, stačí večer si namlet pokud možno čerstvě upraženou kávu trochu více nahrubo než obvykle, zalít kvalitní studenou vodou v poměru na jeden díl kávy deset dílů vody. Pak postavit skleněný filtr nebo konvičku do lednice. Ráno vyndat a slít přes sítko do hrnku.

Káva Cold brew je chutná sama o sobě, nevyžaduje vylepšení v podobě mléka, zmrzliny, likéru nebo toniku! Tato studená káva se také skvěle hodí k přípravě ledové kávy, kdy opravdu stačí jen pár kostek ledu a odpolední osvěžení je na světě.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat