Káva z moka konvičky

Člověk, který vymyslel upražení nepříliš výrazných zrnek v červeném plodu kávovníku a jejich přelití horkou vodou, by zasloužil Nobelovu cenu. 

To si určitě říká po ránu nejeden milovník kávy. Cenu by si ale určitě zasloužil i vynálezce moka konvičky – jednoduchého tlakového přístroje, který nám umožňuje udělat si i v domácích podmínkách silný povzbuzující nápoj. 

Vynález z Itálie

Ví o něm i student Tadeáš Stránecký, příležitostný barista v kavárně. „Moka konvička je přístroj, který vymyslel pan Bialetti ve 30. letech v Itálii a dodneška je velmi oblíbený převážně v Itálii, ve Španělsku, a celkově v zemích u Středozemního moře,“ říká. 

Alfonso Bialetti si otevřel obchod s kávou už v roce 1919, ale až v roce 1933 uvedl na trh výrobek, který nazval Moka Express. „Je to malý kovový přístroj, kde se dole dá voda, do sítka nad ní se nasype káva a teplem ze sporáku jde voda postupně přes to sítko a tu kávu a vyteče do horní části do konvičky, odkud si ji člověk může nalít. Tam je mezi tím sítkem a nádobkou guma, a jak jde to horko, voda zvětšuje objem, a najednou jí nezbude nic jiného, než vyjet trubičkou nahoru,“ vysvětluje jednoduchý princip Tadeáš.

Říká se jí perkolátor

U moka konvičky, které se také někdy říká perkolátor, si navíc nemusíme lámat hlavu s dávkováním. Prostě pořádně napěchujeme sítko, které je uprostřed. „Moka konvičky jsou různých velikostí, takže záleží na tom, jak je konvička velká. Udává se, že jeden šálek kávy z ní by měl mít sílu jednoho a půl běžného espressa. Sítko se musí zaplnit úplně nahoru, ale bývá to přibližně 14 – 20 gramů kávy,“ říká ještě barista. 

Hotovou kávu poznáme podle charakteristického škrundavého zvuku. Když přestane, naléváme a užíváme si vůně kávy.

autor: dak

Související

  • Která káva je nejsilnější?

    Pokud se hůř probouzíte a stále jste ospalí, dáme vám recept na silnou kávu. Silnou kávou je dvojité espresso nebo tzv. flat white.

  • Káva z džezvy – lahůdka z Orientu

    Káva není jenom nápoj, je to povzbuzení všech smyslů, je to společenská záležitost, důvod se sejít s přáteli, pro jiného nezbytný ranní budíček, celoživotní láska.

  • Známe tajemství nejlepší kávy

    Kávu mám tak ráda, že se o ní neustále snažím zjišťovat nové informace a ono to stále jde. Možná i vy jste si všimli, že některá káva je trošku do kysela.