Štrůdl se švestkovou náplní
Štrůdly slané i sladké pečeme určitě všichni – i na mě čeká ve spíži miska jablek. Tentokrát si ale vyzkoušíme zabalit do listového těsta jiné typicky podzimní ovoce, které dá závinu lákavou růžovo fialovou barvu.
Recept na švestkovou náplň do štrůdlu mám od čerstvé maminky Lucie Dokulilové, která ho zase má z dob svých studií a stáže v Německu:
- listové těsto
- 400 g vypeckovaných švestek
- šťáva z 1 citrónu
- 1 dcl vína
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 ml jogurtu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 50 g mletých ořechů
- hrst rozinek
- 1 rozšlehané vejce
- špetka vanilky (lžička vanilkového cukru)
- 10 mandlí
Švestky se vypeckují, nakrájejí na poloviny nebo čtvrtky. Potom se přidá víno, citrónová šťáva, rozinky, skořice, mleté ořechy, smetana s jogurtem dohromady a to se vše promíchá. Nechá se to den odležet, aby se chutě prolnuly. Poté se náplň zabalí do listového těsta, přesune na plech. Potře se rozšlehaným vajíčkem a upeče.
A já tu mám ještě tip na dokončení této neskutečné švestkové lahůdky. Nejprve se štrůdl peče asi dvacet minut na 180 stupňů a poté si do zbylého rozšlehaného vajíčka přidáme trochu vanilky, mandle nakrájené na plátky, a cukr. Touto sladkou dobrotou štrůdl přelijeme a necháme dalších deset minut dopéct na stejnou teplotu. Necháme vystydnout, abychom se při vychutnávání nespálili na jazyku a dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.