Jáhlový nákyp se švestkami a mákem

Jáhly se výborně hodí v kombinaci s ovocem na zapečený nákyp. Kombinovat je zkoušeli už naši dávní předkové, kteří vymysleli staročeský jahelník.

Kolegyně Irena Šarounová má tuhle kombinaci také ráda, a navíc si ji umí vylepšit -  je nadýchaná sněhem z bílků a sypaná mákem.

Ingredience
  • Hrnek jáhel
  • 2 hrnky mléka (vody)
  • 2 vejce
  • cukr, med
  • mletý mák
  • vypeckované švestky
  • máslo

„V poslední době jsem si přišla na chuť jáhlám a teď je navíc období švestek. Takové pravé švestky, když přemrznou, tak jsou ještě sladší, takže to je ideální doba na jáhlový nákyp se švestkami. Možná to už znáte, jáhly je potřeba nejdřív spařit. Takže si je dám na cedník, horkou vodou z rychlovarné konvice je spařím a potom ještě propláchnu,“ radí.

Jáhly jsou vařené rychle. „Vařím je někdy v mléku, někdy ve vodě,“ říká Irena Šarounová. Když jsou jáhly uvařené, připravíme si žloutky, ty zamícháme přímo do jáhel, z bílků udělám sníh.

„Připravím si vymazaný pekáček máslem, vysypu to strouhankou a pak kladu vrstvy. Vrstva té dobroty se žloutky a vpraveným bílkovým sněhem, vrstva švestek, zasypu je mákem, pokapu to medem nebo ocukruju, kdo má co rád, zase vrstva jáhel a navrch ještě pár švestek. Posypu lehce mákem, zacukruju a pokladu plátky másla, aby to udělalo pěknou křupičku. Zapeču a ještě rada na konec z vlastní zkušenosti. Mám ráda, když si na talíři na tu hromádku nákypu dám ještě lžičku zakysané smetany. Mňam,“ olizuje se Irena.

Sladký švestkový nákyp z jáhel doplněný zakysanou smetanou nemusí čekat na sváteční stůl jako dezert, klidně si ho dejte kdykoli. Třeba jako podzimní večeři pro zahřátí. 

autor: dak

Související

  • Jáhly se švestkami a kokosem

    Staročeský jahelník se švestkami je jednou z největších podzimních lahůdek, jaké si umím představit.

  • Jáhly s jahodovou omáčkou

    Období zrání jahod je to nejlepší na celém roce, nic ho nepřekoná! Jahody se ale musí nutně zpracovat co nejrychleji, protože příliš nevydrží.