Jáhly se švestkami a kokosem

Staročeský jahelník se švestkami je jednou z největších podzimních lahůdek, jaké si umím představit.

Švestky právě v těchto dnech zrají, palírny se pomalu plní, ale my si doufám necháme pár švestek do kuchyně třeba právě na tento vynikající recept.

Ukázalo se, že moje kolegyně Irena Šarounová má tuto dobrotu také v oblibě, ale navíc do jáhel se švestkami přidává kokos. A tady je její podrobný návod. „Jáhly je potřeba hned na začátku spařit, takže já si je nasypu do cedníku, zaleju vřelou vodou z rychlovarné konvice, klidně plná konvice na jeden hrnek nasypaných jáhel. Potom je dám do hrnce, zaleju tak, aby byly ponořené vodou, trošku osolím a přivedu k varu. Vařím je opravdu jen malou chvilku, potom vypnu sporák a pod pokličkou je nechám dojít.“

Takto uvařené jáhly se chovají třeba jako rýžová kaše nasladko, takže dál Irena postupuje podobně, jako když se dělá rýžový nákyp. Tohle je ovšem jahelník. „Do hotových uvařených jahel zamíchám žloutky, z bílků ušlehám sníh a potom opatrně přimíchám k těm jáhlům. Na chuť přidám i trochu mletého kokosu, je to v kombinaci se švestkami potom velice dobré.“

„Vymažu zapékací formu a ve vrstvách kladu jáhly a švestky, posypu trochu skořicí, kdo chce přisladit, přisladí, to se řídí tím, jak sladké máme švestky. Vystřídám vrstvy a nahoru nechávám švestky, aby byly hezky zapečené.“

Nakonec se jáhly s kokosem a švestkami upečou v troubě dozlatova, a můžeme si dát do nosu.

autor: dak

Související

  • Polenta pečená a smažená

    Polenta je kukuřičná kaše populární hlavně a především v Itálii, kde se velmi často podává jako příloha.

  • Podmáslové lívance

    Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.

  • Lepenice se slaninou

    Podzim, Vysočina, brambory. Za mě skvělá kombinace a možnost využít typickou vysočinskou plodinu na mnoho způsobu.