Rychlý štrůdl z pivního těsta

Do vánoc daleko, cukroví ještě zdaleka není, ale chuť na sladké, té se nedá poručit, aby dala pokoj. Naopak, v zimě se ozývá častěji, než bychom chtěli. 

Ingredience
  • 350 g hladké mouky
  • 1 máslo (Hera, jiný rostlinný tuk)
  • 12 lžic piva
  • 5 jablek
  • hrst rozinek v rumu
  • skořice
  • vanilka
  • koření do závinu

Ale upéct si na víkend něco dobrého, to určitě zvládneme a pochutná si celá rodina. Začneme tím, že si otevřeme láhev piva. Zatím nepijeme, budeme do těta potřebovat jen 12 lžic a vypít můžeme ten zbytek. Na vál si vysypeme 350 g hladké mouky, přidáme pivo a změklý rostlinný tuk nebo máslo. Zpracujeme těsto a necháme je chvíli odležet v ledničce, aby se nám dobře válelo. 

Nastrouháme si asi pět oloupaných jablek a k nim přisypeme podle chuti mletou skořici, rozinky, vnitřek vanilkového lusku nebo vanilkový cukr, špetku koření do závinu a nakonec – a tady to začíná být zajímavé – rozinky předem namočené v rumu. 

Z těsta vyválíme postupně tři placky, naplníme jablky, zamotáme do závinu a přendáme na plech. Nohavice nepotíráme vajíčkem, jak jsme asi zvyklí, ale rozpuštěným máslem! Tento tip, i celý recept, mám ze Sladké kuchařky z pošty, kterou si samy vydaly pekařky z obce Smrčná na Jihlavsku. Pivní štrůdl peče paní Matysová a Český rozhlas Vysočina vám přeje dobrou chuť! 

autor: dak

Související

  • Adventní závin s marcipánem

    Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí. 

  • Štrúdl s bílým mákem

    Bílý mák nebývá příliš často k sehnání, ale pokud víte, kde si jej pořídit, pokud máte zdroj, neváhejte.

  • Tažený závin s rebarborou

    Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka.