Štrúdl s bílým mákem
Bílý mák nebývá příliš často k sehnání, ale pokud víte, kde si jej pořídit, pokud máte zdroj, neváhejte.
Má krásnou světlou barvu a k tomu jinou chuť, než mák tmavý, na který jsme zvyklí. Chutná totiž po oříšcích. Jeho využití v kuchyni může být různé – v podstatě se dá dát všude tam, kam dáváme mák tmavý, ale u toho není nutné zůstat.
150 g bílého máku
2 – 3 lžíce cukru
Špetka skořice
Kynuté nebo listové těsto
1 vejce na potření
Šlechtitelka Ludmila Kameníková z Keřkova, která sama vyšlechtila tři odrůdy bílého máku, jej sama v kuchyni ráda používá. „Většinou to bývá posyp na bramborové ovocné knedlíky, ale také děláme štrúdl s bílým mákem. Udělám si svoje kynuté těsto, vyválím na placku a pak je nejtěžší namlet ten mák. Teď mám ale mlýnek na kávu, kterým to jde krásně rychle. Bílý mák po pomletí uvařím v mléce, a když je uvařený, tak přidám cukr, a to už dotáhnu jen skořicí,“ prozrazuje svůj recept Ludmila Kameníková.
Recept na jednoduchý štrúdl s náplní z bílého máku jen dokazuje, že oříšková chuť sama o sobě stačí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.