Štrúdl s bílým mákem
Bílý mák nebývá příliš často k sehnání, ale pokud víte, kde si jej pořídit, pokud máte zdroj, neváhejte.
Má krásnou světlou barvu a k tomu jinou chuť, než mák tmavý, na který jsme zvyklí. Chutná totiž po oříšcích. Jeho využití v kuchyni může být různé – v podstatě se dá dát všude tam, kam dáváme mák tmavý, ale u toho není nutné zůstat.
150 g bílého máku
2 – 3 lžíce cukru
Špetka skořice
Kynuté nebo listové těsto
1 vejce na potření
Šlechtitelka Ludmila Kameníková z Keřkova, která sama vyšlechtila tři odrůdy bílého máku, jej sama v kuchyni ráda používá. „Většinou to bývá posyp na bramborové ovocné knedlíky, ale také děláme štrúdl s bílým mákem. Udělám si svoje kynuté těsto, vyválím na placku a pak je nejtěžší namlet ten mák. Teď mám ale mlýnek na kávu, kterým to jde krásně rychle. Bílý mák po pomletí uvařím v mléce, a když je uvařený, tak přidám cukr, a to už dotáhnu jen skořicí,“ prozrazuje svůj recept Ludmila Kameníková.
Recept na jednoduchý štrúdl s náplní z bílého máku jen dokazuje, že oříšková chuť sama o sobě stačí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.