Štrúdl s bílým mákem

Bílý mák nebývá příliš často k sehnání, ale pokud víte, kde si jej pořídit, pokud máte zdroj, neváhejte.

Má krásnou světlou barvu a k tomu jinou chuť, než mák tmavý, na který jsme zvyklí. Chutná totiž po oříšcích. Jeho využití v kuchyni může být různé – v podstatě se dá dát všude tam, kam dáváme mák tmavý, ale u toho není nutné zůstat.

150 g bílého máku

2 – 3 lžíce cukru

Špetka skořice

Kynuté nebo listové těsto

1 vejce na potření

Šlechtitelka Ludmila Kameníková z Keřkova, která sama vyšlechtila tři odrůdy bílého máku, jej sama v kuchyni ráda používá. „Většinou to bývá posyp na bramborové ovocné knedlíky, ale také děláme štrúdl s bílým mákem. Udělám si svoje kynuté těsto, vyválím na placku a pak je nejtěžší namlet ten mák. Teď mám ale mlýnek na kávu, kterým to jde krásně rychle. Bílý mák po pomletí uvařím v mléce, a když je uvařený, tak přidám cukr, a to už dotáhnu jen skořicí,“ prozrazuje svůj recept Ludmila Kameníková.

Recept na jednoduchý štrúdl s náplní z bílého máku jen dokazuje, že oříšková chuť sama o sobě stačí.

autor: dak