Štrůdl s makovou moukou
Mnoho lidí v dnešní době vyhledává bezlepkové moukym ať už kvůli bezlepkové dietě či nižší toleranci lepku ve stravě.
Výběr máme vskutku široký – dá se koupit mouka kukuřičná, rýžová, amarantová, jáhlová nebo kokosová.
Možná se dostanete i k makové mouce. Jde vlastně o zbytkový výlisek při výrobě makového oleje. Mouka z bílého máku je také bezlepková, ale tak docela se na samostatné pečení nepoužívá. Zato chutná po oříšcích a dá se proto přidávat do jakéhokoli sladkého pečiva.
Martina Homolová z Olejového mlýna v Petrávči doporučuje kokosky, kde se polovina kokosu nahradí právě makovou moukou nebo její ořechovou chuť využít při pečení štrůdlu. Důležité ale je mít čerstvou surovinu.
„Když namelete mák, tak začne okamžitě podléhat zkáze, takže je dobré použít ten výlisek co nejdříve. Dá se přidat do jogurtů nebo ranních kaší místo müsli a je to přírodní forma bez jakýchkoli úprav či konzervantů. My hodně pečeme štrůdly, protože teď je sezóna i hrušek, takže hodně využíváme sezónní ovoce - hrušky, jablka nebo švestky. Ten výlisek se dá použít místo vlašských ořechů do ovocného štrůdlu, ale měl by být opravdu čerstvý den nebo dva,“ radí Martina Homolová.
Do jablečného, hruškového nebo švestkového závinu přidáme klasicky cukr, skořici a místo vlašských oříšků mouku z bílého máku. Můžeme tak objevit vítanou změnu při pečení oblíbeného klasického moučníku.
Související
-
Špagety s dýňovou omáčkou
Těstoviny jsou skvělé jídlo, dá se pokaždé zkombinovat s čímkoli, co najdeme ve spíži nebo v ledničce a prakticky pokaždé se dobře najíme.
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.