Štrůdl s makovou moukou

Mnoho lidí v dnešní době vyhledává bezlepkové moukym ať už kvůli bezlepkové dietě či nižší toleranci lepku ve stravě.

Výběr máme vskutku široký – dá se koupit mouka kukuřičná, rýžová, amarantová, jáhlová nebo kokosová.

Možná se dostanete i k makové mouce. Jde vlastně o zbytkový výlisek při výrobě makového oleje. Mouka z bílého máku je také bezlepková, ale tak docela se na samostatné pečení nepoužívá. Zato chutná po oříšcích a dá se proto přidávat do jakéhokoli sladkého pečiva.

Martina Homolová z Olejového mlýna v Petrávči doporučuje kokosky, kde se polovina kokosu nahradí právě makovou moukou nebo její ořechovou chuť využít při pečení štrůdlu. Důležité ale je mít čerstvou surovinu.

„Když namelete mák, tak začne okamžitě podléhat zkáze, takže je dobré použít ten výlisek co nejdříve. Dá se přidat do jogurtů nebo ranních kaší místo müsli a je to přírodní forma bez jakýchkoli úprav či konzervantů. My hodně pečeme štrůdly, protože teď je sezóna i hrušek, takže hodně využíváme sezónní ovoce - hrušky, jablka nebo švestky. Ten výlisek se dá použít místo vlašských ořechů do ovocného štrůdlu, ale měl by být opravdu čerstvý den nebo dva,“ radí Martina Homolová.

Do jablečného, hruškového nebo švestkového závinu přidáme klasicky cukr, skořici a místo vlašských oříšků mouku z bílého máku. Můžeme tak objevit vítanou změnu při pečení oblíbeného klasického moučníku.

autor: dak

Související

  • Špagety s dýňovou omáčkou

    Těstoviny jsou skvělé jídlo, dá se pokaždé zkombinovat s čímkoli, co najdeme ve spíži nebo v ledničce a prakticky pokaždé se dobře najíme.

  • Mrkvové přehýbance

    Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.