Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
Mrkev je skvělá zelenina, je sladká, a hodí se do všeho – do polévek, dušená pod maso, do omáček, ale pozor, i do buchet. Určitě vás hned napadnou klasické mrkvance, ovšem já mám jiný recept.
Pochází z dětství paní Marie Šourkové a jeho základem jsou placky z bramborového těsta.
Placky:
400 g uvařených brambor
130 g hladké mouky
4 g soli
lžíci sádla nebo másla na pomaštění
Náplň:
300 g mrkve
300 g jablka
citronová kůra
2 lžíce džemu (pikantní)
„To se udělají bramborový placky, který se dřív pekly na sucho na plotně. Dá se to opéct i na pánvici. To samé těsto se udělá, a dokud ještě nejsou opečené, tak se podusí mrkvová náplň nasladko. Naplní se to, přehne, hodně se utlačí ty okraje a vznikne placka naplněná tou mrkvovou nádivkou. A zase se to peče nasucho na pánvi, ale lepší je to na té plotně,“ vzpomíná si paní Marie.
Bramborové placky se dělají z vařených brambor, mouky, a soli, na 40 dkg brambor asi 13 dkg mouky a pak by se opekly nasucho na plotně.
My si ale z 30 dkg mrkve, strouhaného jablíčka, trochy citrónové kůry a trochy pikantního džemu uvaříme v hrnečku sladkou náplň do placek. Pak podle rady paní Marie do syrových placek vložíme do každé placky lžíci náplně, dobře utlačíme okraje a opečeme stejně jako placky bez náplně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka