Špagety s dýňovou omáčkou

Těstoviny jsou skvělé jídlo, dá se pokaždé zkombinovat s čímkoli, co najdeme ve spíži nebo v ledničce a prakticky pokaždé se dobře najíme.

Když se ale řekne omáčka ke špagetám, většina z nás si asi představí červenou omáčku zvanou sugo, ke které se přidá mleté maso, a máme úžasné boloňské špagety.

Ingredience
  • uvařené špagety pro 4 osoby
  • omáčka dýňovka
  • pancetta nebo slanina
  • sýr parmezánového typu

Nemusíme si je ale dávat pokaždé, občas je dobré poslechnout si jinou možnost, jak si na špagetách pochutnat. Jiří Protivínský z Chotěboře, který ve volném čase vyrábí pikantní omáčky s příchutěmi z celého světa, navrhuje vyzkoušet omáčku zvanou dýňovka.

Jejím základem je dýně Hokkaidó. „Pečená dýně se zázvorem je fantastická v kombinaci se špagetami. Vedle si uvaříte špagety, dýňovku si rozředíte trochou vody, prohřejete v rendlíku, smícháte dohromady a prohřejete. Postrouháte nějakým gran padanem nebo parmazánem a na to trochu nějaké dobré pancetty nebo slaniny, a to je všechno,“ říká Jiří.

Je to tak jednoduché – špagety, dýňovka, trocha slaniny a strouhaný sýr a vznikne oběd, na který se nezapomíná. Nemáme-li hotovou dýňovku, můžeme upéct dýni Hokkaidó v troubě osolenou, lehce opepřenou s trochou mletého zázvoru a pak rozmixovat na pyré.

autor: dak

Související