Špagety s dýňovou omáčkou
Těstoviny jsou skvělé jídlo, dá se pokaždé zkombinovat s čímkoli, co najdeme ve spíži nebo v ledničce a prakticky pokaždé se dobře najíme.
Když se ale řekne omáčka ke špagetám, většina z nás si asi představí červenou omáčku zvanou sugo, ke které se přidá mleté maso, a máme úžasné boloňské špagety.
- uvařené špagety pro 4 osoby
- omáčka dýňovka
- pancetta nebo slanina
- sýr parmezánového typu
Nemusíme si je ale dávat pokaždé, občas je dobré poslechnout si jinou možnost, jak si na špagetách pochutnat. Jiří Protivínský z Chotěboře, který ve volném čase vyrábí pikantní omáčky s příchutěmi z celého světa, navrhuje vyzkoušet omáčku zvanou dýňovka.
Jejím základem je dýně Hokkaidó. „Pečená dýně se zázvorem je fantastická v kombinaci se špagetami. Vedle si uvaříte špagety, dýňovku si rozředíte trochou vody, prohřejete v rendlíku, smícháte dohromady a prohřejete. Postrouháte nějakým gran padanem nebo parmazánem a na to trochu nějaké dobré pancetty nebo slaniny, a to je všechno,“ říká Jiří.
Je to tak jednoduché – špagety, dýňovka, trocha slaniny a strouhaný sýr a vznikne oběd, na který se nezapomíná. Nemáme-li hotovou dýňovku, můžeme upéct dýni Hokkaidó v troubě osolenou, lehce opepřenou s trochou mletého zázvoru a pak rozmixovat na pyré.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.