Středomořský pokrm - kořeněné masové koule v pikantní omáčce

Když se řekne masové koule, asi si představíte typické švédské jídlo, ale jí se i v Itálii nebo ve Španělsku. Rozdíl je v množství koření, jak se vzápětí přesvědčíme. Marta Šimberská žijící na španělském pobřeží vaří všechno, co jedí místní lidé, takže recept naštěstí nemusíme překládat.

Potřebujeme:

1000g vepřového mletého masa
2 plátky světlé bagety (lehce omočené v mléce)
kůra z jednoho dobře omytého citronu
špetka mleté papriky (pálivé papriky)
trocha sekané čerstvé petržele
1 menší cibule
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
dle chuti piniové oříšky

V některých španělských restauracích byste v masových koulích rozpoznali i piniové oříšky, i to můžete zkusit, ale citronová kůra – ta je nejdůležitější. Vyrobíme masovou směs a z ní pak střední kuličky, které orestujeme na pánvi, aby se vytvořila kůrka. Vložíme je do pekáčku a zapečeme s omáčkou. Jak na ni?

1 plechovka loupaných rajčat
1 nakrájená orestovaná mrkev
bokový list
pepř

Omáčku i s masem necháme chvíli v troubě zapéct a na závěr ogrilujeme – na to se ideálně hodí horní gril. K takovému jídlu už stačí jen nějaký výtečný chléb nebo křupavá bageta a můžeme si pochutnat.

autor: dak

Související

  • Těstoviny po lotrinsku

    Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.

  • Polská polévka z červené řepy

    V Polsku vám nabídnou spoustu dobrot, mezi ty nejtradičnější patří polévka z červené řepy. I té je ale veliká spousta druhů.

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.