Středomořský pokrm - kořeněné masové koule v pikantní omáčce
Když se řekne masové koule, asi si představíte typické švédské jídlo, ale jí se i v Itálii nebo ve Španělsku. Rozdíl je v množství koření, jak se vzápětí přesvědčíme. Marta Šimberská žijící na španělském pobřeží vaří všechno, co jedí místní lidé, takže recept naštěstí nemusíme překládat.
Potřebujeme:
1000g vepřového mletého masa
2 plátky světlé bagety (lehce omočené v mléce)
kůra z jednoho dobře omytého citronu
špetka mleté papriky (pálivé papriky)
trocha sekané čerstvé petržele
1 menší cibule
1 stroužek česneku nahrubo nasekaný
dle chuti piniové oříšky
V některých španělských restauracích byste v masových koulích rozpoznali i piniové oříšky, i to můžete zkusit, ale citronová kůra – ta je nejdůležitější. Vyrobíme masovou směs a z ní pak střední kuličky, které orestujeme na pánvi, aby se vytvořila kůrka. Vložíme je do pekáčku a zapečeme s omáčkou. Jak na ni?
1 plechovka loupaných rajčat
1 nakrájená orestovaná mrkev
bokový list
pepř
Omáčku i s masem necháme chvíli v troubě zapéct a na závěr ogrilujeme – na to se ideálně hodí horní gril. K takovému jídlu už stačí jen nějaký výtečný chléb nebo křupavá bageta a můžeme si pochutnat.
Související
-
Těstoviny po lotrinsku
Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.
-
Polská polévka z červené řepy
V Polsku vám nabídnou spoustu dobrot, mezi ty nejtradičnější patří polévka z červené řepy. I té je ale veliká spousta druhů.
-
Vepřové koleno
Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.