Steak s kmínovým olejem

Steak je jedno z nejrychleji připravených jídel, ovšem výběr masa, ingrediencí k dochucení i příprava může nějakou chvíli trvat.

Na steak se vyplatí pořídit si nejlepší hovězí maso – pupek, kýta, falešná nebo pravá svíčková, možností je více a každý dobrý řezník by vám měl poradit. Maso na steak má být vyzrálé a je dobré nechat je při pokojové teplotě vydýchat.

Ze steaku by neměla vytéct šťáva, a proto je nikdy nenaklepáváme.

Nejčastěji se u nás steak podává grilovaný nebo opečený na pánvi a oblíbené jsou k němu různé dipy či omáčky. Steaku však úplně stačí pepř a sůl, pár kapek olivového oleje, nebo olej kmínový, který se vyrábí u nás na Vysočině v Petrávči.

hovězí maso na steaky

sůl

kmínový a řepkový olej v poměru 1:1

Karel Jonák, výrobce kmínového oleje, jej doporučuje vždy před použitím naředit: „Smícháte pár kapiček kmínového oleje půl napůl s řepkovým olejem, nejlépe lisovaným zastudena, protože ten kmínový olej je opravdu velmi aromatický. Když uděláte steak, necháte jej pár minut odležet, jak já říkám, a potom na něj lehce nakapete ten smíchaný olej a máte zase něco úplně jiného – nepotřebujete žádné dipy, žádné hořčice,“ říká.

Méně skutečně někdy znamená více a platí to i pro délku opékání steaků i pro množství dochucovadel. Ke steakům s kmínovým, olejem se výborně hodí brambory nebo domácí chleba, protože obě tyto potraviny tradičně známe také s chutí kmínu.

autor: dak

Související

  • Stařené hovězí do trouby

    Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.

  • Svíčková z pomalého hrnce

    Je to zvláštní paradox, ale pomalý hrnec nám může při přípravě jídla ušetřit nejen energii, ale i čas. Čím to je? Ukážeme si to na příkladu oblíbeného jídla české kuchyně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.