Steak s kmínovým olejem
Steak je jedno z nejrychleji připravených jídel, ovšem výběr masa, ingrediencí k dochucení i příprava může nějakou chvíli trvat.
Na steak se vyplatí pořídit si nejlepší hovězí maso – pupek, kýta, falešná nebo pravá svíčková, možností je více a každý dobrý řezník by vám měl poradit. Maso na steak má být vyzrálé a je dobré nechat je při pokojové teplotě vydýchat.
Ze steaku by neměla vytéct šťáva, a proto je nikdy nenaklepáváme.
Nejčastěji se u nás steak podává grilovaný nebo opečený na pánvi a oblíbené jsou k němu různé dipy či omáčky. Steaku však úplně stačí pepř a sůl, pár kapek olivového oleje, nebo olej kmínový, který se vyrábí u nás na Vysočině v Petrávči.
hovězí maso na steaky
sůl
kmínový a řepkový olej v poměru 1:1
Karel Jonák, výrobce kmínového oleje, jej doporučuje vždy před použitím naředit: „Smícháte pár kapiček kmínového oleje půl napůl s řepkovým olejem, nejlépe lisovaným zastudena, protože ten kmínový olej je opravdu velmi aromatický. Když uděláte steak, necháte jej pár minut odležet, jak já říkám, a potom na něj lehce nakapete ten smíchaný olej a máte zase něco úplně jiného – nepotřebujete žádné dipy, žádné hořčice,“ říká.
Méně skutečně někdy znamená více a platí to i pro délku opékání steaků i pro množství dochucovadel. Ke steakům s kmínovým, olejem se výborně hodí brambory nebo domácí chleba, protože obě tyto potraviny tradičně známe také s chutí kmínu.
Související
-
Stařené hovězí do trouby
Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.
-
Vepřové koleno
Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.
-
Svíčková z pomalého hrnce
Je to zvláštní paradox, ale pomalý hrnec nám může při přípravě jídla ušetřit nejen energii, ale i čas. Čím to je? Ukážeme si to na příkladu oblíbeného jídla české kuchyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová