Chalupářské vepřové plátky
Vepřové plátky jsou zřejmě jedno z nejlepších jídel domácí kuchyně, a přitom vůbec nejsou těžké! Prakticky na nic nejde nic zkazit.
Dobré je plátky odblanit na okrajích, ať se nekroutí, a lehce naklepeme přes fólii. Osolíme z obou stran, trochu opepříme a zprudka opečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Pět minut na jedné straně, tři minuty na druhé.
- 4 plátky vepřového
- 1 cibule
- 2 klobásy
- olej
- máslo
- cca 10 žampionů
- cibule
- pórek
- 1 kapie nebo červená paprika
- 750 ml vývaru
- worcesterová omáčka
- paprika mletá
- sůl, pepř
Pak maso vyjmeme a k výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli na kolečka, a tu necháme chvíli restovat, aby zhnědla. Přidáme kolečka pórku, plátky z nakrájených žampiónů, a kolečka pikantní klobásky.
Chalupářské vepřové má rádo barvy, takže přidáme i červenou papriku nebo kapii, zaprášíme trochou mleté papriky a zakápneme worcesterovou omáčkou.
Vložíme zpátky maso a zalijeme vývarem, dobrý je hovězí vývar, je silnější a podpoří chuť masa.
Šťáva se postupně vyvaří, zelenina změkne, chutě se propojí a asi za tři čtvrtě hodiny máme skvělý chalupářský oběd.
K vepřovému v této úpravě se hodí brambory, ale i chleba – tak si nechte chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.