Chalupářské vepřové plátky

Vepřové plátky jsou zřejmě jedno z nejlepších jídel domácí kuchyně, a přitom vůbec nejsou těžké! Prakticky na nic nejde nic zkazit.

Dobré je plátky odblanit na okrajích, ať se nekroutí, a lehce naklepeme přes fólii. Osolíme z obou stran, trochu opepříme a zprudka opečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Pět minut na jedné straně, tři minuty na druhé.

Ingredience
  • 4 plátky vepřového
  • 1 cibule
  • 2 klobásy
  • olej
  • máslo
  • cca 10 žampionů
  • cibule
  • pórek
  • 1 kapie nebo červená paprika
  • 750 ml vývaru
  • worcesterová omáčka
  • paprika mletá
  • sůl, pepř

Pak maso vyjmeme a k výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli na kolečka, a tu necháme chvíli restovat, aby zhnědla. Přidáme kolečka pórku, plátky z nakrájených žampiónů, a kolečka pikantní klobásky.

Chalupářské vepřové má rádo barvy, takže přidáme i červenou papriku nebo kapii, zaprášíme trochou mleté papriky a zakápneme worcesterovou omáčkou.

Vložíme zpátky maso a zalijeme vývarem, dobrý je hovězí vývar, je silnější a podpoří chuť masa.

Šťáva se postupně vyvaří, zelenina změkne, chutě se propojí a asi za tři čtvrtě hodiny máme skvělý chalupářský oběd.

K vepřovému v této úpravě se hodí brambory, ale i chleba – tak si nechte chutnat! 

autor: dak

Související

  • Domácí žervé

    Vyrobit si doma vlastní sýr má spoustu výhod – ochutíte si ho, jak chcete, množství zvolíte potřeby, a pokud máte zdroj domácího mléka, navíc bude sýr chutný a čistý.

  • Nejlepší meruňkový koláč

    Kyselkavá chuť meruněk jde naprosto dokonale dohromady se sladkou chutí koláčového těsta a drobenky – po tom nemůže být sporu. 

  • Indická zeleninová omáčka sabdží

    Sabží, tohle tajuplně znějící indické slovo znamená prostě zeleninovou omáčku. Můžete ji vařit každý den a každý den bude jiná – jinak barevná, jinak hustá, jinak chutná.