Meruňková bublanina

Když někdo řekne bublanina, naskočí mi okamžitě typický letní moučník s třešněmi. Jenže ona se bublanina dá udělat s jakýmkoliv ovocem a pokaždé je výsledek fantastický.

V sezóně meruněk se můžeme klidně pustit do bublaniny meruňkové. Zvlášť pokud jste předtím pekli něco se žloutky a zbyly vám bílky.

Ingredience
  • 9 bílků
  • 330 g marcipánu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 225 hladké mouky
  • 3 lžíce pomerančové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg meruněk
  • 110 g krupicového cukru

Budeme totiž potřebovat devět bílků! K tomu ještě 33 deka marcipánu, hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, několik dalších drobností a kilo meruněk. Jak na to? Je to snadné!

Bílky nemusíme vyšlehávat, jen je v míse spojíme s 22 deky mouky s práškem do pečiva, 15 deky cukru a stejným množstvím másla a třemi lžícemi pomerančové kůry. Všechno promícháme a jdeme na meruňky. Vypeckujeme je, zasypeme deseti deky krupicového cukru tak, aby se celé obalily. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme a vysypeme plech, ve kterém budeme péct.

Vylijeme do něj těsto a poklademe meruňkami slupkou dolů. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, zkoušíme bublaninu špejlí. Když je po vytažení čistá, dezert je hotový.

Meruňky a cukr, to je báječná letní kombinace, tak si ji užijte třeba po víkendovém obědě na zahradě.

autor: dak

Související

  • Meruňkové koláčky

    Dobrý koláček s tvarohem se dá sníst kdykoli. Koláček s tvarohem a meruňkou, to už je, aspoň pro mě, vyloženě ke slavnostní příležitosti. 

  • Meruňková omáčka s chilli

    Meruňkové chilli, tak tohle když jsem viděla napsané na oranžové doma vyrobené lahvičce, nevěděla jsem, co si o tom myslet. Pálivé meruňky?