Meruňková bublanina
Když někdo řekne bublanina, naskočí mi okamžitě typický letní moučník s třešněmi. Jenže ona se bublanina dá udělat s jakýmkoliv ovocem a pokaždé je výsledek fantastický.
V sezóně meruněk se můžeme klidně pustit do bublaniny meruňkové. Zvlášť pokud jste předtím pekli něco se žloutky a zbyly vám bílky.
- 9 bílků
- 330 g marcipánu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g změklého másla
- 225 hladké mouky
- 3 lžíce pomerančové kůry
- 1 prášek do pečiva
- 1 kg meruněk
- 110 g krupicového cukru
Budeme totiž potřebovat devět bílků! K tomu ještě 33 deka marcipánu, hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, několik dalších drobností a kilo meruněk. Jak na to? Je to snadné!
Bílky nemusíme vyšlehávat, jen je v míse spojíme s 22 deky mouky s práškem do pečiva, 15 deky cukru a stejným množstvím másla a třemi lžícemi pomerančové kůry. Všechno promícháme a jdeme na meruňky. Vypeckujeme je, zasypeme deseti deky krupicového cukru tak, aby se celé obalily. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme a vysypeme plech, ve kterém budeme péct.
Vylijeme do něj těsto a poklademe meruňkami slupkou dolů. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, zkoušíme bublaninu špejlí. Když je po vytažení čistá, dezert je hotový.
Meruňky a cukr, to je báječná letní kombinace, tak si ji užijte třeba po víkendovém obědě na zahradě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka