Jak na maso na hamburgery

Sezóna grilování nemusí být úplně závislá na počasí, spoustu grilů můžeme využívat i doma pod střechou, ale přece jenom vůně masa, zeleniny a dalších pochoutek připravených na grilu je nejvíce spojována s létem.

Tehdy se i lidé, které kuchyň moc neláká, občas pustí do přípravy nějaké té grilované dobroty – třeba hamburgerů.

Matěj Papáček ze žďárského bistra Chutě pod lampou má několik rad a tipů, které se týkají masa na přípravu domácích burgerů: "Maso by mělo být hovězí. Můžeme si vybrat jakékoli, ale nejlepší základ je přední nebo kližka. Nejčastějším hříchem u masa na burgery je kořenění masa předem. Hamburger se předem nekoření, jen si vytvarujeme placky buď raznicí na burgery nebo když ne, ruka postačí úplně bez problémů. Solíme a kořeníme až na grilu,“ říká.

Proč? „Protože sůl přirozeně tahá z masa šťávu a my chceme, aby ten burger byl šťavnatý a tím, že ho osolíme až na grilu, ideálně při obrácení na opečenou stranu, sůl, pepř, tak dosáhneme toho, že jednak si maso vezme tolik soli, kolik potřebuje, zbytek odteče a zároveň neztratíme šťávu, která je zásadní. A to platí při grilování jakéhokoli masa," upozorňuje Matěj.

Sama jsem se této radě podivila, ale když se nad tím zamyslím, dává to smysl. Vytvarovat burger, položit na gril, po pár minutách otočit a teprve potom osolit a opepřit. Otočit a totéž udělat ještě jednou. Štáva i chuť zůstanou v mase a nejlépe vyniknou, když hotový hamburger necháme po sundání z grilu ještě pět minut odpočinout, než jej položíme na nachystanou housku s dalšími ingrediencemi, ať jsou to omáčky, sýr, slanina nebo zelenina. Tak sláva grilu a nechte si chutnat!

autor: dak