Langoše pro vnoučata

V létě se to dost často tak sejde, že rodiče musí do práce, děti už jsou z tábora doma, nebo se teprve chystají, je nejlepší poprosit prarodiče, aby se vnoučat ujali. Pak přichází na řadu i domácí kuchyně a každý den něco dobrého od babičky.

Paní Jitka z Přibyslavi má osm vnoučat, a když pro ně má udělat jejich oblíbené langoše, kilo mouky na to pomalu nestačí.

Jak ale říká, recept na základní těsto je jednoduchý a univerzální a dá se připravit i předem.

Ingredience
  • 1000 g hladké mouky
  • 42 g kvasnic
  • 1 velký bílý jogurt nebo zakysaná smetana (380 g)
  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • k dochucení: kečup, sýr, česnek, koření...

"Podle toho, kdy chci ty langoše dělat, tak se dá těsto zadělat i ráno, ale pokud potřebuju, aby to bylo později, tak dám těsto do ledničky, ono tam vydrží. Rozdělám si kvásek v trošce mléka, vymíchám těsto a nechám vykynout. Potom už se ty langoše jenom smaží a na ně si dává každý, co má rád - kečup, posype strouhaným sýrem, někdo má rád hodně pikantní, takže si tam dá česnek, trošičku to okoření. Ty langoše jsou úplně jednoduché, paráda," směje se paní Jitka.

Hlavní je mít doma zásoby sýru na strouhání, kečupu a také česneku!

Děti už si pak na hotové, v hlubším hrnci ve vysoké vrstvě sádla nebo oleje, mohou dát, co jim nejvíce chutná.

A po langoších z kila mouky a velkého jogurtu se jen zapráší!

autor: dak