Hrášková pomazánka

Pomazánku u nás dokážeme namíchat opravdu z čehokoli a vždycky je vynikající! Teď naposledy jsem ochutnala pomazánku zelené barvy, chuti hráškové a sýrové, s čerstvými bylinkami navrch.

Ingredience
  • Mražený (nebo čerstvý) hrášek 
  • Strouhaný parmezán
  • Zakysaná smetana podle konzistence
  • Sůl, pepř
  •  
  • Na ozdobu:
  • Hoblinky parmezánu
  • Sušená šunka
  • Klíčky nebo bylinky na ozdobu

Výhodné na ní je, že pokud právě není sezóna čerstvého hrášku, dá se úplně klidně stejně dobře udělat z hrášku mraženého, potvrzuje Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie: „Na pomazánku potřebujeme zelený mražený hrášek, který necháme rozmrazit a můžeme ho i chvíli pět minut povařit, ale pak nechat zchladnout. Já ani nevařím, opravdu jen nechám rozmrazit. Nechám si pár kuliček bokem na zdobení, a zbytek toho hrášku rozmixuju. Dochucujeme strouhaným parmezánem, solí, pepřem a zakysanou smetanou - té dáváme podle konzistence, protože záleží na každém hrášku, jak je hustý, aby mám ta pomazánka netekla. Všechno jenom rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo, opravdu je to jednoduché. Pak ještě zdobíme hoblinkami parmezánu, sušenou šunkou a bylinkami nebo klíčky,“ doporučuje Veronika.

Protože luštěniny jsou zdravé, a hrášek sladký a dobrý, může se z této hráškové pomazánky stát oblíbená a rychlá zdravá svačinka. Podáváme na jednohubkách nebo i na půlkrajíčku chleba – podle libosti.

autor: dak