Hrášková pomazánka
Pomazánku u nás dokážeme namíchat opravdu z čehokoli a vždycky je vynikající! Teď naposledy jsem ochutnala pomazánku zelené barvy, chuti hráškové a sýrové, s čerstvými bylinkami navrch.
- Mražený (nebo čerstvý) hrášek
- Strouhaný parmezán
- Zakysaná smetana podle konzistence
- Sůl, pepř
- Na ozdobu:
- Hoblinky parmezánu
- Sušená šunka
- Klíčky nebo bylinky na ozdobu
Výhodné na ní je, že pokud právě není sezóna čerstvého hrášku, dá se úplně klidně stejně dobře udělat z hrášku mraženého, potvrzuje Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie: „Na pomazánku potřebujeme zelený mražený hrášek, který necháme rozmrazit a můžeme ho i chvíli pět minut povařit, ale pak nechat zchladnout. Já ani nevařím, opravdu jen nechám rozmrazit. Nechám si pár kuliček bokem na zdobení, a zbytek toho hrášku rozmixuju. Dochucujeme strouhaným parmezánem, solí, pepřem a zakysanou smetanou - té dáváme podle konzistence, protože záleží na každém hrášku, jak je hustý, aby mám ta pomazánka netekla. Všechno jenom rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo, opravdu je to jednoduché. Pak ještě zdobíme hoblinkami parmezánu, sušenou šunkou a bylinkami nebo klíčky,“ doporučuje Veronika.
Protože luštěniny jsou zdravé, a hrášek sladký a dobrý, může se z této hráškové pomazánky stát oblíbená a rychlá zdravá svačinka. Podáváme na jednohubkách nebo i na půlkrajíčku chleba – podle libosti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.