Letní jogurtové osvěžení
Letní nepečené dorty, domácí zmrzliny, ledové čaje z bylinek a citrusů, to všechno do nás v horkých prázdninových dnech padá jako do bezedné propasti.
I můj dnešní tip bude obsahovat ovoce a lehké mléčné výrobky, aby nám dohromady vznikla sytější svačina, nebo osvěžující oběd do největších veder.
- 1 bílý jogurt
- 1 ovocný jogurtový nápoj
- ¼ kostky tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- broskev
- nektarinka
- banán
- hruška
- kiwi
- borůvky
- jahody
- hrozny…
- Dle chuti: med, rozinky, oříšky
Důležité je mít doma ovoce, pokud možno co nejvíce různých druhů. Základem jsou broskve, nebo nektarinky, ale k nim přidáme banán, kiwi, měkčí hrušku a třeba i hrst borůvek, nebo pokud nám zbyly mražené jahody, tak těmi také nešetříme.
Větší ovoce si nakrájíme na kousky a promícháme, naložíme do sklenic nebo misek a jdeme na lahodnou zálivku. Promícháme nebo v mixéru rozmixujeme bílý jogurt, ovocný jogurtový nápoj, čtvrtku tvarohu a jeden vanilkový cukr.
K ovoci v miskách můžeme přidat třeba i hrst rozinek, kousky oříšků nebo lžíci medu. Zalijeme jogurtovou zálivkou a máme hotovo. K osvěžení přispěje, pokud misky či sklenice před podáváním dáme vychladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.