Letní jogurtové osvěžení

Letní nepečené dorty, domácí zmrzliny, ledové čaje z bylinek a citrusů, to všechno do nás v horkých prázdninových dnech padá jako do bezedné propasti.

I můj dnešní tip bude obsahovat ovoce a lehké mléčné výrobky, aby nám dohromady vznikla sytější svačina, nebo osvěžující oběd do největších veder.

Ingredience
  • 1 bílý jogurt
  • 1 ovocný jogurtový nápoj
  • ¼ kostky tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • broskev
  • nektarinka
  • banán
  • hruška
  • kiwi
  • borůvky
  • jahody
  • hrozny…
  • Dle chuti: med, rozinky, oříšky

Důležité je mít doma ovoce, pokud možno co nejvíce různých druhů. Základem jsou broskve, nebo nektarinky, ale k nim přidáme banán, kiwi, měkčí hrušku a třeba i hrst borůvek, nebo pokud nám zbyly mražené jahody, tak těmi také nešetříme.

Větší ovoce si nakrájíme na kousky a promícháme, naložíme do sklenic nebo misek a jdeme na lahodnou zálivku. Promícháme nebo v mixéru rozmixujeme bílý jogurt, ovocný jogurtový nápoj, čtvrtku tvarohu a jeden vanilkový cukr.

K ovoci v miskách můžeme přidat třeba i hrst rozinek, kousky oříšků nebo lžíci medu. Zalijeme jogurtovou zálivkou a máme hotovo. K osvěžení přispěje, pokud misky či sklenice před podáváním dáme vychladit.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.