Spálený pórek

Při představě čehokoliv spáleného se nám asi příliš sliny sbíhat nebudou, spíš si představíme černou barvu, zápach a příšernou chuť. Chyba! 

Některé druhy zeleniny se záměrně nechají spálit, aby pak vynikla jejich chuť – platí to například pro papriky nebo lilky na grilu, a teď už vím, že výtečný je také spálený pórek. 

Ingredience
  • Pórek
  • Sůl
  • Olej
  • Pekanové oříšky

Jakým způsobem ho správně upravit, mi prozradil učitel odborné výchovy z hotelové školy v Pelhřimově Tomáš Novák: „Pórek se jenom osolí, pokape olejem a dá se do trouby na vysokou teplotu. On se na povrchu spálí, ta první slupka se sloupne a on uvnitř krásně zesládne. Osolit se to musí, aby to mělo chuť a ta zelenina, i když zesládne přirozeně, tak si z té soli vezme tolik, kolik potřebuje. Pórek je pak hezky do sladka a má kouřovou vůni toho spálení a my ho ještě posypáváme pekanovými oříšky, aby to pěkně křupalo,“ usmívá se učitel.

Takže vysvětlení už známe - když pórek dokonale spálíme, dostaneme velice sladký a krémový vnitřek. 

S tím se pak dále pracuje. Většinou jej kuchaři nakrájejí na kostky nebo delší kousky, a ty přidají na talíř k masu a příloze. Dále se tyto kousky dají využít jako základ do pórkových dipů, a tak oživit jakýkoli večírek nebo oslavu. Spálený pórek se výborně hodí ke grilovaným masům, ale také ke grilovaným sýrům. 

Výběr tedy máme bohatý, stačí si jen vybrat, jak správně spálený a pečlivě oloupaný pórek využijeme.

autor: dak

Související