Italské rigatoni

Největší audioportál na českém internetu

Italské rigatoni | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Italské rigatoni

Tušili jste, že existují stovky druhů těstovin? Oblíbená příloha se nedělí jen na těstoviny vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné nebo žitné, ale ještě navíc každé mohou mít desítky tvarů.

K jedněm z nejstarších druhů rigatoni původem z Říma, ale setkali byste se s nimi i na jihu Itálie či na Sicílii. Jsou to podlouhlé trubkovité těstoviny s vroubkovaným povrchem. V jejich rýhách se lépe udrží omáčky i sýr, proto jsou oblíbené všude na světě, kde mají lidé rádi italskou kuchyni.

Ingredience
  • 250 g těstovin rigatoni
  • 200 g mletého masa
  • Rajčatová omáčka sugo
  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Italské bylinky
  • Sůl, pepř

Rigatoni si můžete dát stejně jako špagety jen s pestem jakéhokoli druhu, se špenátem a smetanovou omáčkou, nebo klasicky – s mletým masem a rajčatovou omáčkou. S touto klasikou snad ani nejde šlápnout vedle.

Takže na pánvi si osmahneme cibulku a pár stroužků česneku, přidáme mleté maso, sůl a italské bylinky. Mezitím si dáme vařit vodu – na deset deka těstovin počítáme litr vody, Italové dobře vědí proč! Osolíme, přidáme kapku oleje a dovaříme na skus.

Těsně předtím, než těstoviny slijeme, nabereme jednu naběračku vody, kde se těstoviny vařily a tu vlijeme k masu. Maso na pánvi zalijeme rajčatovou omáčkou – buď vlastní, kterou jsme si připravili z domácích surovin ze zahrádky, nebo kupovanou, i ty jsou dobré. Prohřejeme a promícháme s těstovinami. Posypeme parmazánem a úžasné jídlo je hotové.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat