Italské rigatoni
Tušili jste, že existují stovky druhů těstovin? Oblíbená příloha se nedělí jen na těstoviny vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné nebo žitné, ale ještě navíc každé mohou mít desítky tvarů.
K jedněm z nejstarších druhů rigatoni původem z Říma, ale setkali byste se s nimi i na jihu Itálie či na Sicílii. Jsou to podlouhlé trubkovité těstoviny s vroubkovaným povrchem. V jejich rýhách se lépe udrží omáčky i sýr, proto jsou oblíbené všude na světě, kde mají lidé rádi italskou kuchyni.
- 250 g těstovin rigatoni
- 200 g mletého masa
- Rajčatová omáčka sugo
- Olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Italské bylinky
- Sůl, pepř
Rigatoni si můžete dát stejně jako špagety jen s pestem jakéhokoli druhu, se špenátem a smetanovou omáčkou, nebo klasicky – s mletým masem a rajčatovou omáčkou. S touto klasikou snad ani nejde šlápnout vedle.
Takže na pánvi si osmahneme cibulku a pár stroužků česneku, přidáme mleté maso, sůl a italské bylinky. Mezitím si dáme vařit vodu – na deset deka těstovin počítáme litr vody, Italové dobře vědí proč! Osolíme, přidáme kapku oleje a dovaříme na skus.
Těsně předtím, než těstoviny slijeme, nabereme jednu naběračku vody, kde se těstoviny vařily a tu vlijeme k masu. Maso na pánvi zalijeme rajčatovou omáčkou – buď vlastní, kterou jsme si připravili z domácích surovin ze zahrádky, nebo kupovanou, i ty jsou dobré. Prohřejeme a promícháme s těstovinami. Posypeme parmazánem a úžasné jídlo je hotové.
Související
-
Těstoviny s pečenou červenou řepou
Dnes si dáme těstoviny a doplníme je několika ingrediencemi výrazné chuti. Dohromady nám pak dají výživné a lehké jídlo plné barev. Hlavní přísadou bude červená řepa.
-
Čerstvé těstoviny linguine s hříbkovou omáčkou
Čerstvé těstoviny se neprodávají tak často, jako ty běžné, sušené, ale kdo je jednou ochutná, zjistí, že mají něco do sebe a občas si je bude chtít dopřát.
-
Těstoviny s panenkou a hříbky
Prý jsme ve zpracovávání hub v kuchyni jedineční na celém světě. S trochou hrdosti na tento náš národní um se pokaždé pouštím do úpravy vlastnoručně nasbíraných hříbků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.