Italské rigatoni

Tušili jste, že existují stovky druhů těstovin? Oblíbená příloha se nedělí jen na těstoviny vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné nebo žitné, ale ještě navíc každé mohou mít desítky tvarů.

K jedněm z nejstarších druhů rigatoni původem z Říma, ale setkali byste se s nimi i na jihu Itálie či na Sicílii. Jsou to podlouhlé trubkovité těstoviny s vroubkovaným povrchem. V jejich rýhách se lépe udrží omáčky i sýr, proto jsou oblíbené všude na světě, kde mají lidé rádi italskou kuchyni.

Ingredience
  • 250 g těstovin rigatoni
  • 200 g mletého masa
  • Rajčatová omáčka sugo
  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Italské bylinky
  • Sůl, pepř

Rigatoni si můžete dát stejně jako špagety jen s pestem jakéhokoli druhu, se špenátem a smetanovou omáčkou, nebo klasicky – s mletým masem a rajčatovou omáčkou. S touto klasikou snad ani nejde šlápnout vedle.

Takže na pánvi si osmahneme cibulku a pár stroužků česneku, přidáme mleté maso, sůl a italské bylinky. Mezitím si dáme vařit vodu – na deset deka těstovin počítáme litr vody, Italové dobře vědí proč! Osolíme, přidáme kapku oleje a dovaříme na skus.

Těsně předtím, než těstoviny slijeme, nabereme jednu naběračku vody, kde se těstoviny vařily a tu vlijeme k masu. Maso na pánvi zalijeme rajčatovou omáčkou – buď vlastní, kterou jsme si připravili z domácích surovin ze zahrádky, nebo kupovanou, i ty jsou dobré. Prohřejeme a promícháme s těstovinami. Posypeme parmazánem a úžasné jídlo je hotové.

autor: dak

Související