Italské tagliatelle

Co je typickým italským jídlem? Asi ne pizza, ta původem patří spíš do Neapole, i když si ji na Apeninském poloostrově můžeme dopřát na každém kroku. Typické jsou především těstoviny, italsky pasta, které lze připravit na tisíce a tisíce způsobů. Tagliatelle, nebo-li dlouhé nudle si připravíme s cuketou a krevetami.

Pro inspiraci jsme zašli za žďárským Italem Oscarem Cestarollem, který ale k mikrofonu postavil svou ženu, která vaří samá lehká jídla. Budeme potřebovat hrnec na těstoviny a dvě pánve.

„Připravíme si cukety, které si nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s česnekem. Česnek stačí rozmáčknout, potom ho z pánve vyndáme,“ říká Eva Cestarollo. Mezi tím si na druhé pánvi připravíme krevety. „Buď čerstvé, nebo mražené. Na začátku pustí vodu, kterou slejeme, aby to nemělo tu rybí pachuť. Dále zalejeme lehkým bílým vínem a necháme zpěnit. Krátce povaříme, lehce osolíme a dáme bílý pepř. Když změknou, přidáme je k cuketám.“

V hrnci uvaříme těstoviny a přidáme je do pánve k ostatním ingrediencím. A můžeme přidat i čerstvé bylinky.

Existují i další varianty pokrmu, například s přidanou smetanou nebo rajčatovým základem, kterému se říká sugo.

autor: dak