Italské lasagne

Z italské kuchyně vaříme často, těstoviny jsou snadné a rychle hotové, ovšem lasagne, to je jiná. Tam je potřeba několik vrstev a je s nimi trochu více práce.

Na druhou stranu je to moje tak oblíbené jídlo, že jednou za čas se do lasagní pouštím ráda.

Aby plátky stihly změknout, začneme tím, že si je podle návodu předvaříme ve vodě.

Ingredience
  • 250 g těstovin lasagne
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce pšeničné bílé mouky hladké
  • 200 ml mléka
  • 100 g parmazánu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • 400 g krájených rajčat z plechovky
  • 2× mozzarella
  • italské bylinky
  • sůl, pepř

V jednom rendlíku připravíme bešamel, stačí vrchovatá lžíce másla a lžíce mouky. Připravíme jíšku, zalijeme ji dvěma deci mléka, postupně a mícháme, dokud bešamel nezhoustne. Přidáme jemně strouhaný parmazán, asi sto gramů, sůl a pepř a jedna vrstva je hotová.

V jiném kastrolu si opečeme na oleji najemno nakrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Přidáme půl kila mletého hovězího masa. Osolíme, opepříme a orestujeme, potom zalijeme 400 gramy krájených rajčat z plechovky. Povaříme asi pět minut, přidáme italské bylinky, promícháme a jdeme vrstvit.

Dospodu zapékací mísy rozložíme vychladlé pláty lasagní, na ně dáme třetinu masové směsi, na ni třetinu bešamelu, pár plátku mozzarelly a zopakujeme ještě dvakrát. Nahoru dodáme strouhaný sýr a pečeme asi hodinu v troubě rozehřáté na 180 °C.

Na talíři pak porce, obvykle můžeme ještě ozdobit sýrem a bylinkami, případně plátky rajčat – vlastně to není nic těžkého, tak to zkuste a dobrou chuť!

autor: dak