Chřestové risotto

Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

Já jsem spíš takový opatrný experimentátor, ale vzhledem k tomu, že nutnost každodenního vaření nás doma naučila dovést italské risotto téměř k dokonalosti, odhodlala jsem se vyzkoušet je právě s chřestem.

Ingredience
  • 200 g rýže arborio
  • 1 cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 150 g zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

Základem pro dobré rizoto je mít předem nachystáno hodně vývaru a kulatou rýži typu arborio, to už víme. Pořídíme si ještě chřest, parmezán a bílé víno.

Nejprve si připravíme chřest, odlámeme dřevnaté konce a stonky pak omyjeme. Budeme je dělat zvlášť na pánvi, můžeme buď předem, nebo těsně před dokončením rizota. V hrnci nebo na hodně velké pánvi osmahneme cibuli a chodíme rýži.

Nejprve ji zalijeme bílým vínem a hned jak se odpaří, přidáme první naběračku nachystaného vývaru. Stojíme u sporáku a mícháme, přidáváme vývar po naběračkách a po každém odpaření přidáme další, dokud není rýže krásně krémová. Odstavíme, vmícháme nastrouhaný parmezán, trochu másla a kapku citrónové šťávy.

Na horké plotýnce osmahneme na másle a olivovém oleji chřest nakrájený na podlouhlé kousky a lehce osolíme. Přimícháme do rýže a můžeme podávat. Ozdobíme bylinkou, posypeme ještě trochou parmezánu a jarní oběd po italsku je hotový.

autor: dak

Související

  • Chřestová polévka

    Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.