Savojský kuřecí řízek
Dnešní dobrotou bude snadný návod na řízek trochu jinak, klasický trojobal známe a určitě i u vás se dělá hodně často.
Řízky jsou ale tak dobré jídlo, že jim většina jakéhokoli experimentování nijak neublíží a někdy je může i hodně vylepšit. Třeba savojský řízek.
- kuřecí prsa
- hladká mouka
- vejce
- mléko
- strouhanka
- červené víno
- olej
Pod tímto názvem bychom v nejrůznějších receptářích našli několik verzí. Základem je dobré libové maso, takže si dáme řízky z kuřecích prsou. Nakrájíme je na tenké plátky a nachystáme do misek hladkou mouku, vajíčka rozšlehaná s mlékem a dál se postupy liší.
Ten nejjednodušší už nic dalšího nevyžaduje, naklepané a nasolené maso máme obalit v mouce, pak ve vajíčku a hned potom osmažit. Další možností je rozšlehat vajíčka s olejem, na jedno velké vajíčko asi dvě lžíce oleje. Vynechat mouku obalit ve vejcích s olejem a ihned smažit.
Jiné návody pokračují i se strouhankou, tedy mouka, vajíčko strouhanka – a pak – buď zpátky do vajíčka, to je jeden postup, další radí těsně před smažením obalit řízek pouze v rozšlehaném bílku a jiní kuchaři k rozšlehaným vejcím přilévají maličko červeného vína, což prý chuť masa výrazně vylepší.
Pokud maso před smažením ještě lehce potřete hořčicí nebo mírně prolisovaným česnekem, bude váš savojský řízek opravdu vynikající.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.