Savojský kuřecí řízek
Dnešní dobrotou bude snadný návod na řízek trochu jinak, klasický trojobal známe a určitě i u vás se dělá hodně často.
Řízky jsou ale tak dobré jídlo, že jim většina jakéhokoli experimentování nijak neublíží a někdy je může i hodně vylepšit. Třeba savojský řízek.
- kuřecí prsa
- hladká mouka
- vejce
- mléko
- strouhanka
- červené víno
- olej
Pod tímto názvem bychom v nejrůznějších receptářích našli několik verzí. Základem je dobré libové maso, takže si dáme řízky z kuřecích prsou. Nakrájíme je na tenké plátky a nachystáme do misek hladkou mouku, vajíčka rozšlehaná s mlékem a dál se postupy liší.
Ten nejjednodušší už nic dalšího nevyžaduje, naklepané a nasolené maso máme obalit v mouce, pak ve vajíčku a hned potom osmažit. Další možností je rozšlehat vajíčka s olejem, na jedno velké vajíčko asi dvě lžíce oleje. Vynechat mouku obalit ve vejcích s olejem a ihned smažit.
Jiné návody pokračují i se strouhankou, tedy mouka, vajíčko strouhanka – a pak – buď zpátky do vajíčka, to je jeden postup, další radí těsně před smažením obalit řízek pouze v rozšlehaném bílku a jiní kuchaři k rozšlehaným vejcím přilévají maličko červeného vína, což prý chuť masa výrazně vylepší.
Pokud maso před smažením ještě lehce potřete hořčicí nebo mírně prolisovaným česnekem, bude váš savojský řízek opravdu vynikající.
Související
-
Kuře stir-fry s brokolicí a kešu ořechy
Způsob vaření, kterému se říká stir-fry, používají prakticky v každé čínské či vietnamské restauraci, kam si kožná občas také zajdete pro jídlo.
-
Bramborový guláš ze zbylých špekáčků neboli buřtguláš
Tak jsme chtěli opékat špekáčky, nakoupili jsme jich hodně, až jsme to nestihli a budeme je muset spotřebovat jinak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka