Kuře stir-fry s brokolicí a kešu ořechy
Způsob vaření, kterému se říká stir-fry, používají prakticky v každé čínské či vietnamské restauraci, kam si kožná občas také zajdete pro jídlo.
Většinou se na ně nemusí ani moc dlouho čekat, přestože je v objednávce maso. Tato metoda je totiž velmi rychlá. Stir-fry je původem z Číny, a je už několik staletí stará.
- 2 kuřecí prsa
- 1 malá brokolice
- 3 jarní cibulky
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- hrst kešu ořechů
- 2 lžíce sójové omáčky
- olej
- chilli paprička (dle chuti)
Spočívá v tom, že se smaží na malém množství velmi rozpáleného oleje. Ideální pro přípravu je pánev wok půlkulatého tvaru. Maso i zelenina jsou rychle hotové, a navíc si zachovají šťávu a všechny chutě. Pokud doma máme wok nebo alespoň řádnou silnostěnnou pánev, můžeme ji na rychlý oběd exotické chuti taky vyzkoušet.
Kuřecí prsíčka si nejprve nakrájíme na nudličky. V misce smícháme trochu oleje, sójové omáčky a deci horké vody. Rozpálíme pořádně pánev s trochou oleje, a když se z ní kouří, vhodíme na plátky nakrájený česnek, chilli papričku – můžeme vynechat, kdo nechce pálivé – a chviličku opékáme, dokud se nerozvine vůně česneku. Pak přihodíme maso a rychle orestujeme společně s brokolicí rozebranou na menší růžičky, aby se stihla propéct, jednou mrkví také nakrájenou na tenké nudličky a jarní cibulkou.
Opékáme pět až deset minut tak, aby byla zelenina křupavá a maso měkké.
Čínská jídla jsou obvykle dokonalá v tom, že se propojí všechny chutě včetně přílohy, takže na závěr do pánve vhodíme už uvařené čínské nudle nebo rýži. Prolijeme nachystanou sójovou směsí a přihodíme hrst kešu ořechů. Důkladně promícháme, nejlépe kleštěmi otáčíme ze všech stran a můžeme hned podávat. Je to velmi rychlé, exotické, zdravé a moc dobré jídlo.
Související
-
Bulharská banica
Když jsem se doslechla o typickém bulharském jídle, kterému se říká banica, myslela jsem, že to je něco naprosto neznámého.
-
Foccacia s rajčaty a rozmarýnem
V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.