Rybí nákyp

Vždycky když narazím na recept s rybím masem, zaraduji se, protože ryb není nikdy dost a Češi nejsou právě národ, který by zdravé rybí maso jedl tak často, jak to odborníci na výživu doporučují.

Ta dnešní dobrota ale bude něco speciálního – kromě ryby – tedy rybích plátků, filet, do ní budeme potřebovat ještě brambory, slaninu, cibuli a smetanu. No uznejte, že to nemůže být špatné.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 700 g rybích filet
  • 250 g slaniny
  • 1 cibule
  • 400 ml smetany
  • sůl, pepř

Recept mi prozradil zpěvák Petr Bende: „Já tomu říkám rybí nákyp. Je to tak, že nejdříve uvaříme brambory ve slupce, potom je oloupeme, nakrájíme na plátky a pak je pokládáme do skleněné misky, kterou vymažeme samozřejmě máslem. A pokládáme plátky brambor, slanina, filety nejlépe z mořské ryby, zase slanina s cibulkou, která může být orestovaná nebo jen tak na kolečka. A takto děláme vrstvy až nahoru, to potom zalijeme smetanou a to celé dáme zapéct do trouby a je to úžasné,“ usmívá se Petr Bende.

Podle ingrediencí by se dalo soudit, že to bude kalorická bomba, ale Petr mě ubezpečil, že s rybou je tento pokrm téměř dietní.

K rybě, slanině, bramborám a smetaně nezapomeneme sůl, trochu pepře a koření, co nám chutná. Teď už je to myslím všechno a můžeme jít na to. Tak si nechte chutnat!

autor: dak

Související

  • Sicilská rybí tomatová polévka

    Polévka je grunt a klidně nemusí být typicky česká. Zevnitř nás zahřeje i polévka, kterou si dávají na jihu Itálie.

  • Rybí škvarky

    Když někde uvidíte na stánku nebo při rybářských závodech rybí speciality, zaručeně první, co se vyprodá rychlostí blesku, budou rybí škvarky.

  • Rybí karbanátky

    Ryba musí plavat, říkají o úpravě rybího masa někteří kuchaři. V každém případě toto pravidlo platí pro rybí maso, které chceme smažit.