Rybí karbanátky

Ryba musí plavat, říkají o úpravě rybího masa někteří kuchaři. V každém případě toto pravidlo platí pro rybí maso, které chceme smažit.

A tak přichází ke slovu buď hodně hluboká pánev se spoustou oleje, nebo rovnou fritovací hrnec. Se skvěle usmaženými rybami jsem se setkala ve stánku na pelhřimovském náměstí a ochutnala jsem vynikající rybí karbanátky. Kuchař, který je vlastnoručně připravil, se jmenuje Bohumír Císař a je z pelhřimovské Rybárny U splavu.

Maso z cejna

Maso z kapra

Koření na karbanátky

Sůl, pepř

Na obalení:

Mouka

Vejce

Strouhanka

Především mě zajímalo, jak udělat karbanátek, aby se nám nepíchla kost do krku. „Rybu ovařím, oberu a vyndám z ní ty velké a největší kosti. Nechám vystydnout a umelu. Promíchám s kořením jako klasický karbanátek, takže nepoznáte, že to je z ryby. Pokud je to z čerstvého masa, není v tom ani špetka mouky nebo strouhanky, jen čisté maso, které je obalené v trojobalu. Ty nejmenší kosti se rozemelou, a tím je to ještě zdravější, protože v nich máte i vápník, aniž byste ty kosti postřehla,“ směje se majitel rybárny. „Nejlepší jsou z bílého masa, z cejna, ale i z kapra, nebo ryby mícháme,“ doporučuje.

V hlubokém oleji

Ať už jsou ze světlého nebo tmavého rybího masa, karbanátky chutnají lépe, když je smažíme v hlubokém vrstvě oleje: „Vždycky je základ, aby to bylo potopené, když smažíte na pánvi v normální vrstvě oleje, tak karbanátky nasávají. Ve fritéze z oleje krásně vyjedou a nejsou tukem nasáté,“ říká Bohumír Císař.

Co se týká přesné receptury na karbanátkovou směs – tady máte prostor pro vlastní fantazii a své chutě, protože Bohumír Císař prozradil jen všeobecné rady – konkrétně kolik a jakého koření použil, či co ještě dalšího do směsi dal, to je jeho tajemství, ale já věřím, že si s radostí objevíme i vlastní recepturu.

autor: dak