Rybí škvarky
Když někde uvidíte na stánku nebo při rybářských závodech rybí speciality, zaručeně první, co se vyprodá rychlostí blesku, budou rybí škvarky.
- pásky rybího masa (kapr, cejn…)
- sůl
- hladká mouka
- mletá paprika (sladká, pálivá)
- česnek
- koření dle chuti
Proto neváhejte a dejte si je jako první! Druhou možností je naučit se je doma dělat sami a tuto dobrotu mít kdykoli na stole. Základní recept mi prozradil majitel pelhřimovské rybárny U Splavu Bohumír Císař.
„Základem je mít čerstvou rybu, samozřejmě. Je to nafiletovaný kapr, nakrájený na proužky, ochucený víceméně podle chuti a obalený v hladké mouce. Je osmažený ve fritovacím hrnci na oleji. Musí to plavat, na málo oleji se to nedá udělat,“ říká autor receptu.
Ochucení
Možností, jak škvarky ochutit, máme víc. Do hladké mouky můžeme třeba přimíchat červenou mletou papriku, kdo se nebojí pálivých jídel, přidá i pálivou papriku. Někdo opravdu ocení několik stroužků prolisovaného česneku, ale službu prokáže i česneková sůl nebo sušený česnek a bylinky z mlýnku.
K rybímu masu jde také velmi dobře drcený kmín, oblíbené je i grilovací koření nebo koření na ryby, vaší fantazii se zde meze nekladou.
Maso na kostičky
Co se týká rybího masa, jistější je nakrájet menší kostičky, aby se propeklo a také se doměkka upražily všechny drobné kostičky, které by v mase případně mohly zůstat. Před obalováním rybu vysušte utěrkou nebo papírovým ubrouskem.
Do fritovacího hrnce se dává olej, ale smažit škvarky můžete i v hluboké vrstvě sádla na pánvi. Dobře rozpalte a poté nechte okapat, ať jsou škvarky co nejméně mastné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.