Rybí škvarky

Když někde uvidíte na stánku nebo při rybářských závodech rybí speciality, zaručeně první, co se vyprodá rychlostí blesku, budou rybí škvarky.

Ingredience
  • pásky rybího masa (kapr, cejn…)
  • sůl
  • hladká mouka
  • mletá paprika (sladká, pálivá)
  • česnek
  • koření dle chuti

Proto neváhejte a dejte si je jako první! Druhou možností je naučit se je doma dělat sami a tuto dobrotu mít kdykoli na stole. Základní recept mi prozradil majitel pelhřimovské rybárny U Splavu Bohumír Císař.

„Základem je mít čerstvou rybu, samozřejmě. Je to nafiletovaný kapr, nakrájený na proužky, ochucený víceméně podle chuti a obalený v hladké mouce. Je osmažený ve fritovacím hrnci na oleji. Musí to plavat, na málo oleji se to nedá udělat,“ říká autor receptu.

Ochucení

Možností, jak škvarky ochutit, máme víc. Do hladké mouky můžeme třeba přimíchat červenou mletou papriku, kdo se nebojí pálivých jídel, přidá i pálivou papriku. Někdo opravdu ocení několik stroužků prolisovaného česneku, ale službu prokáže i česneková sůl nebo sušený česnek a bylinky z mlýnku.

K rybímu masu jde také velmi dobře drcený kmín, oblíbené je i grilovací koření nebo koření na ryby, vaší fantazii se zde meze nekladou.

Maso na kostičky

Co se týká rybího masa, jistější je nakrájet menší kostičky, aby se propeklo a také se doměkka upražily všechny drobné kostičky, které by v mase případně mohly zůstat. Před obalováním rybu vysušte utěrkou nebo papírovým ubrouskem.

Do fritovacího hrnce se dává olej, ale smažit škvarky můžete i v hluboké vrstvě sádla na pánvi. Dobře rozpalte a poté nechte okapat, ať jsou škvarky co nejméně mastné.

autor: dak