Jak na nejlepší hranolky

Tajemství skvělých hranolek nenajdeme v polotovaru ani ve fast foodu.

Skvělé hranolky potřebují pár věcí – vědět, jakou odrůdu brambor si na ně koupit, pak je oloupat, nakrájet na stejně velké kousky, a nakonec je dát do rozpáleného oleje. A ten je také důležitý – když smažíme, není totiž olej jako olej! O své tipy se s námi podělí Matěj Papáček, ze žďárského bystra Papi's.

„Hranolky jsou chutné, když použijeme velmi specifickou odrůdu brambor. Jsou to jen jednotky odrůd, například agria, sunita, nebo jedna typická holandská odrůda brambor, které na ty hranolky správně fungují. Další trik je v teplotě a délce, a je to i dvojitým až trojitým smažením. My používáme dvojité smažení. Důležitý je i druh oleje, doporučuji kombinaci řepkového a palmového oleje, které mají vyšší kouřivost, a zároveň se tak rychle nepřipalují. Ty oleje dodávají hranolkám lepší strukturu a křupavost.“ Hranolky ihned vkládáme do většího množství studené vody, aby se z nich odplavil škrob. Místo namáčení je lze blanšírovat  po dobu 4-5 minut. Necháme je okapat a důkladně je osušíme v utěrce. Co se týká dvojího smažení, hodí se nám fritéza, díky které ušetříme množství tuku. Hranolky ho totiž potřebují vysokou vrstvu. Poté je necháme zchladnout a podruhé teprve dosmažíme do červena. Tento připravené hranolky jsou nejdokonalejší.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat