Med na grilu
Milovníci sladkého dobře znají ten pocit zabořit lžičku do hustého průhledného medu a labužnici ji pak strčit rovnou do úst.
Kdo má raději maso, možná teď má pocit, že se ho následující informace nebudou týkat, ale to by se pletl. Med se totiž nesmírně hodí k masu, zvláště pokud se chystáme na grilování.
- 100 ml sójové omáčky
- 25 ml worcesterské omáčky
- 50 ml medu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce solamylu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Marinády s medem dají masu pikantní příchuť a křupavost, ideální ovšem je smíchat med s dalšími přísadami, které se postarají o doplnění dalších vrstev chuti.
Velmi často se v medové marinádě objevuje balsamikový ocet, hořčice, česnek nebo chilli. Přestože dobře známe žebírka na medu, úplně nejvíce se medová marináda využívá pro kuřecí maso. Je křehčí, takže do sebe snadno vtáhne všechny chutě – například paličky na medu nebo grilovaná kuřecí křídla. Velmi dobré je využít medovou marinádu i ke kuřecím špízům. V tomto případě se lžíce medu smíchá s deci sójové omáčky, lžičkou worcestrové omáčky, stroužkem prolisovaného česneku, lžící slunečnicového nebo olivového oleje.
Připravíme si zeleninovo-kuřecí špíz podle vlastní chuti a vložíme asi na 15 minut do marinády. Pak pokládáme na gril nebo do pánve na olej.
Související
-
Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
-
Salát s grilovaným sýrem
Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.