Krupeto
Kroupy jako základ jídla známe – vánoční černý kuba, zabijačkové speciality, nebo kroupové rizoto.
- 200 g krup
- 1 cibule
- 3 – 4 mrkve
- čerstvé bylinky dle chuti
- sůl
Kroupy jako základ jídla známe – vánoční černý kuba, zabijačkové speciality, nebo kroupové rizoto. Právě poslední zmíněné jídlo se dá vařit a kořenit na mnoho způsobů a také víme, že někdy stačí k těm nejlepším receptům opravdu jen pár ingrediencí. Na krupeto, které ráda vaří paní Michaela Slámová, a svůj recept nám dala, budeme potřebovat kroupy, cibuli, máslo a bylinky. Kroupy se vaří sice delší dobu, ale zato když už si jich uvaříme plný hrnec, můžeme si je zamrazit a příště to budeme mít bez práce. Kuchaři také doporučují si kroupy před vařením namočit, protože jsou pak lépe stravitelné. Kroupy mohou být z pšenice, ječmenu, ovsa nebo dokonce pohanky, stačí si jen vybrat. Všechny druhy obsahují vlákninu, vitaminy a minerály, a je v nich nezanedbatelný obsah bílkovin. To všechno je spousta důvodů pustit se do jednoduchého receptu na krupeto. Uvaříme kroupy a než jsou hotové, osmahneme si na másle cibuli a když je zlatavá, přihodíme nakrájenou mrkev. Když změkne, stačí promíchat s kroupami a přidat nakrájené bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka