Salát s grilovaným sýrem
Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.
Oblíbenou kombinací nejen v restauracích, ale třeba i u nás doma, je salát doplněný grilovaným sýrem.
- směs zelených salátů – rukola, polníček, římský salát, mangold, ledový salát
- cherry rajčátka
- olivy
- sůl
- lístky bazalky, tymiánu a oregana
- pár kapek balsamikového octu
- sýr plísňového typu
- bagetka
Základem je variace různých listových salátů – rukola, polníček, římský salát, mangold, ledový salát a podobně. Doplníme přepůlenými cherry rajčátky a na kolečka nakrájenými olivami. Osolíme, okořeníme – dobře chutná sušená směs italského koření, ale mohou být i čerstvé lístky bazalky, tymiánu a oregana.
Naprosto zásadní je chuť balsamikového octa, kterým ale šetříme, pár kapek silného balsamica zvládne ochutit celou mísu salátu.
A teď to hlavní a nejlepší – plísňový sýr vcelku položíme na rozehřátý gril a z obou stran ogrilujeme, aby se po nakrojení pěkně roztekl. Sýr pak položíme na salát jako třešničku na dort a podáváme s orestovanou bagetkou.
Pro ty, kdo si hlídají linii, můžu potvrdit, že i jediná půlka malé bagetky k takto sytému jídlu úplně stačí. Pokud se někdo neobejde bez masa, samozřejmě je možné salát s grilovaným sýrem doplnit i o restované kuřecí prsíčko.
Související
-
Pampelišková limonáda
Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.
-
Kopřivový špenát
Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.