Řecký salát

Letní cesty na dovolenou mohou někdy inspirovat k obohacení jídelníčku něčím ze země, kam jsme se podívali. 

Někdo se naučí chorvatskou specialitu, jiný zabrousí do italské kuchyně a další si zase odveze úžasně snadný recept z návštěvy Řecka. 

Ingredience
  • 1 okurka
  • 3 rajčata
  • 1 malá cibule
  • olivy
  • 100 g sýru feta
  • bylinky (řecká směs na fetu nebo vlastní)
  • sůl
  • olivový olej
  • pita chléb 

Student Tadeáš si oblíbil základní řecký salát, ke kterému většinu surovin seženeme i u nás. Jediné, co je v Řecku trochu jiné, je chuť oliv a speciální směs koření na sýr feta, což je řecký ovčí nebo kozí sýr ve slaném nálevu. 

Jak tedy nakonec řecký salát vypadá? Je to jednoduché. Potřebujeme hlavně zeleninu – rajčátka, okurky, olivy a cibuli. Dále sýr feta, nebo u nás se to jmenuje balkánský sýr, olivový olej, bylinky a to je vlastně všechno. „Nakrájíme si zeleninu na kousky a všechno se to smíchá v míse. Pokud člověk chce, aby to vypadalo esteticky, tak je lepší dát si fetu až nahoru na zeleninu a posypat to bylinkami a polít olejem, ale ve výsledku se to pak stejně zamíchá,“ směje se Tadeáš. 

„Můžeme to pojídat s pita chlebem. Když není pita, není to ono, ale doporučil bych opéct pár plátků toustového chleba, polít trošku olivovým olejem, trošku bylinek a soli, vyjde to nastejno.“

Pokud máte kde koupit řecké potraviny, pořiďte si sýr feta i jejich skvělou kořenící směs, ale pokud ne, nic se neděje. Nahradit se dá balkánským sýrem a směsí čerstvých nebo sušených bylinek, kterou máme rádi. Jestli máme kvalitní panenský olivový olej, salát bude chutnat úplně jako z jihu Evropy. 

autor: dak

Související

  • Kuřecí špízy po řecku, souvlaki

    Souvlaki jsou typické řecké oblíbené masové špízy. Potřebujeme k nim krásné letní počasí, dobré maso a koření a rozpálený gril.

  • Řecký sýr halloumi

    Tak se do Řecka nepodíváme ani letos, to už je jisté. Pokud jste ve stejné situaci, a také máte rádi středomořskou kuchyni, zkusme aspoň něco z řecké kuchyně.

  • Gyros a stolování v Řecku

    Okořeněné maso, které Řekové rožní na otáčivém stojanu a pojídají téměř denně. To je tradiční gyros.