Gyros a stolování v Řecku

Okořeněné maso, které Řekové rožní na otáčivém stojanu a pojídají téměř denně. To je tradiční gyros.

Studentka z Nového města na Moravě Anna Laštovičková, která v Řecku studovala celý semestr, si tamní pokrm oblíbila a dozvěděla se o něm něco nového. „Oni to vyslovují jiros, což mě dost překvapilo. Úplně se mi změnil život, od základů, když jsem to zjistila,“ směje se. „Mají to místo fast foodu, rychlojídelny, jako máme u nás, tam nenajdete, protože všude jsou místa, kde prodávají jiros a suvlaki.“

750 g kuřecích prsou
2 cibule
4 lžíce oleje (olivový nebo rostlinný olej)
sůl
směs koření „Gyros“: paprika, rozmarýn, bazalka,
cibule, česnek, petržel, tymián, chilli, mořská sůl

Řeckou dobrotu si můžeme udělat i bez speciálního otočného grilu na gyros. Maso můžeme použít kuřecí, vepřové nebo i jehněčí. Nakrájíme je na kousky a promícháme se špetkou soli, lžící oleje a kořenící směsí na gyros – ta by měla správně obsahovat vločky sladkých i pálivých paprik, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, petržel, chilli, a mořskou sůl.

Necháme marinovat půl hodiny a pak zprudka opékáme na grilovací pánvi, v níž jsme rozpálili čtyři lžíce oleje. Neustále mícháme. Když maso zrůžoví, můžeme podávat. Na talíři nejvíce chutná posypaný cibulkou pokrájenou na velmi tenké plátky a s vychlazenou omáčkou tzatziki. Nejvhodnější přílohou je pita chléb, do něhož vložíme porci masa a cibule a zalijeme omáčkou.

Necháme-li maso na talíři bez pečiva, nesmírně se tak hodí k řeckému způsobu stolování, jak jej popisuje studentka Anna: „Oni během dnes skoro nejedí nebo si dají jen něco malého a večer si nechají nanosit na stůl spoustu talířů. Zatímco Češi jedí hrozně rychle a co dostanou na svém talíři, to sní, Řekové se dělí, všichni ochutnávají všechno a sedí u toho celý večer.“

autor: dak

Související

  • Pivní smaženky

    Letní oslavy, jídla pod širou oblohou, pikniky – to všechno jsou příležitosti, kdy se nám bude hodit dnešní dobrota, pivní smaženky.

  • Špekáčky do trouby

    Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.

  • Zapečené vepřové

    Na obvyklý dotaz „co bude dnes k obědu?“, je někdy lepší dostat nápad den předem. Pak se totiž dá zavčasu pořídit maso.