Rajská omáčka s masovými koulemi

Na vaření je nejtěžší vymyslet, co uvařit. Mně se osvědčilo zaúkolovat děti – ať si pěkně nadiktují, co chtějí a já jim přání splním.

Ingredience
  • Na omáčku:
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • třtinový cukr
  • 4 hřebíčky
  • 1 kousek celé skořice
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  •  
  • Na masové koule:
  • 750 g mletého masa
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • strouhanka

Překvapilo mě, jak se všechny shodly na svém nejoblíbenějším jídle – rajské omáčce s masovými koulemi. Je to oběd, který je rychle hotový a opravdu jim chutná.

S omáčkou mi pomůžou hotová pasírovaná rajčata – na másle připravím jíšku, zaliju rajčaty a dochutím solí, cukrem, a kořením. Chutná nám česká rajská, takže hřebíček a celá skořice, bobkový list, a celé kuličky nového koření. Pak už stačí omáčku jen provařit a podle potřeby zředit či dochutit.

Masové koule se udělají velmi snadno z mletého masa. Podobně jako při přípravě domácí sekané nesmí chybět sůl a pepř, majoránka, česnek, vajíčko a strouhanka na zahuštění. Rukou vytvarované koule se pokladou vedle sebe na pomazaný plech a v rozpálené troubě na 200 stupňů jsou hotové za půl hodiny.

Rajskou s masovými koulemi můžete podávat s houskovým knedlíkem.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat