Rajská omáčka s masovými koulemi
Na vaření je nejtěžší vymyslet, co uvařit. Mně se osvědčilo zaúkolovat děti – ať si pěkně nadiktují, co chtějí a já jim přání splním.
- Na omáčku:
- 500 g pasírovaných rajčat
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- třtinový cukr
- 4 hřebíčky
- 1 kousek celé skořice
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Na masové koule:
- 750 g mletého masa
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 2-3 stroužky česneku
- strouhanka
Překvapilo mě, jak se všechny shodly na svém nejoblíbenějším jídle – rajské omáčce s masovými koulemi. Je to oběd, který je rychle hotový a opravdu jim chutná.
S omáčkou mi pomůžou hotová pasírovaná rajčata – na másle připravím jíšku, zaliju rajčaty a dochutím solí, cukrem, a kořením. Chutná nám česká rajská, takže hřebíček a celá skořice, bobkový list, a celé kuličky nového koření. Pak už stačí omáčku jen provařit a podle potřeby zředit či dochutit.
Masové koule se udělají velmi snadno z mletého masa. Podobně jako při přípravě domácí sekané nesmí chybět sůl a pepř, majoránka, česnek, vajíčko a strouhanka na zahuštění. Rukou vytvarované koule se pokladou vedle sebe na pomazaný plech a v rozpálené troubě na 200 stupňů jsou hotové za půl hodiny.
Rajskou s masovými koulemi můžete podávat s houskovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.