Rajská omáčka s masovými koulemi

Na vaření je nejtěžší vymyslet, co uvařit. Mně se osvědčilo zaúkolovat děti – ať si pěkně nadiktují, co chtějí a já jim přání splním.

Ingredience
  • Na omáčku:
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • třtinový cukr
  • 4 hřebíčky
  • 1 kousek celé skořice
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  •  
  • Na masové koule:
  • 750 g mletého masa
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • strouhanka

Překvapilo mě, jak se všechny shodly na svém nejoblíbenějším jídle – rajské omáčce s masovými koulemi. Je to oběd, který je rychle hotový a opravdu jim chutná.

S omáčkou mi pomůžou hotová pasírovaná rajčata – na másle připravím jíšku, zaliju rajčaty a dochutím solí, cukrem, a kořením. Chutná nám česká rajská, takže hřebíček a celá skořice, bobkový list, a celé kuličky nového koření. Pak už stačí omáčku jen provařit a podle potřeby zředit či dochutit.

Masové koule se udělají velmi snadno z mletého masa. Podobně jako při přípravě domácí sekané nesmí chybět sůl a pepř, majoránka, česnek, vajíčko a strouhanka na zahuštění. Rukou vytvarované koule se pokladou vedle sebe na pomazaný plech a v rozpálené troubě na 200 stupňů jsou hotové za půl hodiny.

Rajskou s masovými koulemi můžete podávat s houskovým knedlíkem.

autor: dak

Související

  • Masové koule s kapustou

    Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.