Masové koule s kapustou
Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.
Do ochuceného mletého masa jako na sekanou jsem balila kuličky kapusty a pekla v troubě na plechu. Nemělo to chybu! Ale na druhý pohled jsem zjistila, že ten recept zněl úplně jinak.
- 250 g uzeného masa
- 1/2 menší kapusty
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- strouhaný čerstvý (nebo suchý mletý) zázvor
- 2 vejce
- sůl, pepř
Z kapusty je nutné vyříznout košťál i nejtlustší žíly a zbytek pak nakrájíme na jemné nudličky. Povaříme je buď společně s uzeným masem nebo zvlášť, pokud už máte uzené povařené. Mezitím vezmeme velkou mísu, dáme do ní mleté hovězí, a po uvaření také na velmi jemně nasekané nebo pomleté uzené a kapustové listy.
Vyklepneme dvě syrová vejce, vhodíme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a můžeme přidat i mletý zázvor, aby směs byla pikantní. Pak z mí tvarujeme koule nebo placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme dozlatova. Podávat můžeme s bramborovou kaší.
Tyto masové koule s kapustou mají jednu velkou výhodu – kapusta je v nich zamaskovaná, až je neviditelná, a tak ti, kteří si s oblibou dělají legraci, že zelené je pro králíky, si na ní pochutnají, ani o tom nebudou vědět.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.