Masové koule s kapustou

Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.

Do ochuceného mletého masa jako na sekanou jsem balila kuličky kapusty a pekla v troubě na plechu. Nemělo to chybu! Ale na druhý pohled jsem zjistila, že ten recept zněl úplně jinak.

Ingredience
  • 250 g uzeného masa
  • 1/2 menší kapusty
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • strouhaný čerstvý (nebo suchý mletý) zázvor
  • 2 vejce
  • sůl, pepř

Z kapusty je nutné vyříznout košťál i nejtlustší žíly a zbytek pak nakrájíme na jemné nudličky. Povaříme je buď společně s uzeným masem nebo zvlášť, pokud už máte uzené povařené. Mezitím vezmeme velkou mísu, dáme do ní mleté hovězí, a po uvaření také na velmi jemně nasekané nebo pomleté uzené a kapustové listy. 

Vyklepneme dvě syrová vejce, vhodíme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a můžeme přidat i mletý zázvor, aby směs byla pikantní. Pak z mí tvarujeme koule nebo placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme dozlatova. Podávat můžeme s bramborovou kaší.

Tyto masové koule s kapustou mají jednu velkou výhodu – kapusta je v nich zamaskovaná, až je neviditelná, a tak ti, kteří si s oblibou dělají legraci, že zelené je pro králíky, si na ní pochutnají, ani o tom nebudou vědět.

autor: dak

Související

  • Kapustový závin

    Hurá, zase máme bezmasé jídlo, zaradovaly se moje děti, které sice maso milují, ale vědí, že každé jídlo bez masa velmi ulehčí životnímu prostředí.

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.

  • Květák jako smažák do trouby

    Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.