Zapečené hovězí s brambory a sýrem

Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.

Potřebujeme kus hovězího, nejlépe kližky, která je pěkně šťavnatá, brambory a sýr.

750 g hovězí kližky

1 cibuli

1 mrkev

3 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1 malý rajský protlak

mletou červenou papriku

100 ml piva

300 ml vody (nebo vývaru)

1 nastrouhanou bramboru

6 brambor

150 g sýru

sůl, pepř

Dále si nachystáme cibuli, mrkev, a podobně jako na guláš nové koření, bobkový list a pár kuliček pepře a k tomu i rajský protlak, červenou mletou papriku, brambory a sýr.

Nejdříve si maso nakrájené na kostičky necháme na oleji zatáhnout. Přidáme cibuli, mrkev, jednu jemně nastrouhanou bramboru a koření. Podlijeme vodou nebo vývarem a můžeme přilít i deci piva.

Na závěr přidáme na malé kousky nakrájené brambory – asi šest velkých kusů.

Všechno důkladně zamícháme, přidáme malý rajský protlak, osolíme a přendáme z kastrolu do pekáče. Už předem si rozpálíme troubu na 180 stupňů a pečeme hodinu.

Na závěr přihodíme nastrouhaný sýr – deset deka nebo patnáct, to záleží na vás a poslední půlhodinu pečeme, dokud se sýr nerozpustí. A máme všechno pěkně z jednoho pekáče, plné chuti.