Zapečené hovězí s brambory a sýrem

Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.

Ingredience
  • 750 g hovězí kližky
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 malý rajský protlak
  • mletou červenou papriku
  • 100 ml piva
  • 300 ml vody (nebo vývaru)
  • 1 nastrouhanou bramboru
  • 6 brambor
  • 150 g sýru
  • sůl, pepř

Potřebujeme kus hovězího, nejlépe kližky, která je pěkně šťavnatá, brambory a sýr.

Dále si nachystáme cibuli, mrkev, a podobně jako na guláš nové koření, bobkový list a pár kuliček pepře a k tomu i rajský protlak, červenou mletou papriku, brambory a sýr.

Nejdříve si maso nakrájené na kostičky necháme na oleji zatáhnout. Přidáme cibuli, mrkev, jednu jemně nastrouhanou bramboru a koření. Podlijeme vodou nebo vývarem a můžeme přilít i deci piva.

Na závěr přidáme na malé kousky nakrájené brambory – asi šest velkých kusů.

Všechno důkladně zamícháme, přidáme malý rajský protlak, osolíme a přendáme z kastrolu do pekáče. Už předem si rozpálíme troubu na 180 stupňů a pečeme hodinu.

Na závěr přihodíme nastrouhaný sýr – deset deka nebo patnáct, to záleží na vás a poslední půlhodinu pečeme, dokud se sýr nerozpustí. A máme všechno pěkně z jednoho pekáče, plné chuti.

autor: dak

Související