Pomerančový koláč

Milovníky vláčných koláčů výrazné chuti potěší náš dnešní tip na koláč z celých pomerančů.

Ingredience
  • 2 pomeranče s kůrou (chemicky neošetřenou)
  • 250 g drcených mandlí (mandlové mouky)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 225 g cukru
  • K podávání:
  • šlehačka
  • plátky pomeranče

Recept má mnohokrát ozkoušený nadšený kuchař a pekař Anthony z australského Melbourne, kde je tahle dobrota velmi populární: „Má jen několik ingrediencí – pomeranče, vajíčka, drcené mandle, cukr a prášek do pečiva. Na jeden koláč stačí dva pomeranče, které se povaří celé i se slupkou ve vodě dobrou hodinu. Když dole trochu zkaramelizují, tak to nevadí, protože to koláči dodá extra chuť. Povaříme pomeranče, necháme zchladnout, rozkrojíme, a počkáme, až vychladnou úplně. Vezmeme šest vajec, prošleháme je, přidáme 250 gramů mandlí drcených i se slupkou – tím se liší od mandlové mouky, ale dá se použít i mandlová mouka. Dále půl lžičky prášku do pečiva a 225 gramů cukru. Z rozkrojených pomerančů můžeme vyndat semínka, a pak je dáme do mixéru. Směs pak přidáme do těsta a můžeme se pustit do pečení.“

Před vhozením pomerančů do mixéru je dobré nakrájet je nahrubo, budou rozmixované rychleji. Formu na koláč můžeme zvolit jakoukoli, ale Anthony doporučuje určitě ji vyložit pečicím papírem, protože těsto je velmi vlhké. Nemělo by ve formě být vyšší než centimetr a půl, nanejvýš dva, protože jinak se bude koláč péct poměrně dlouho, i tak to trvá asi hodinu. „Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů. Koláč je bezlepkový, ale zato je hodně sladký. Podávat se může s plátkem pomeranče a šlehačkou v jakékoli podobě," dodává Anthony.

Po koláči se prý pokaždé jen zapráší, proto rovnou peče vždycky dva najednou.

autor: dak

Související

  • Ořechový koláč s medem

    Dárek, kterým nikdy nepohrdnu – pytlík vlašských ořechů, které vyrostly na zahradě u kamarádky! Nejlepší, co s nimi člověk může udělat je – pustit se do pečení.

  • Nejlepší meruňkový koláč

    Kyselkavá chuť meruněk jde naprosto dokonale dohromady se sladkou chutí koláčového těsta a drobenky – po tom nemůže být sporu. 

  • Mrkvový koláč paní Olgy

    Recepty od vás, posluchačů Českého rozhlasu Vysočina bývají ty nejlepší, to mám už léty ověřené! Třeba koláč od paní Olgy.