Nejlepší meruňkový koláč

Kyselkavá chuť meruněk jde naprosto dokonale dohromady se sladkou chutí koláčového těsta a drobenky – po tom nemůže být sporu. Proto je meruňkový koláč tolik oblíbený ve spoustě rodin a určitě mají všude ten svůj oblíbený recept.

Když se ale rodačka z Nového města na Moravě přestěhuje do Miroslavi na Znojemsko, do kraje, kde jsou meruňky všudypřítomným oranžovým pokladem, není divu, že se naučí ten nejlepší meruňkový koláč na světě.

Tedy, takto ho alespoň chválil manžel paní Věry Formanové, která se s námi podělila o recept, i když ho peče „jen tak od oka“.

Ingredience
  • koláč:
  • 500 g hladké mouky
  • droždí
  • 1 lžička cukru
  • šálek mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce + 2 - 3 žloutky
  • sádlo na vymazání plechu
  • 1 kg meruněk nakrájených na měsíčky
  •  
  • drobenka:
  • hrubá mouka
  • cukr
  • máslo

„Já vám to neřeknu úplně přesně, ale odsypu vždycky třeba tak půl kila hladké mouky, dám kvasnice vykvasit do mléka s trochou cukru. Trošku soli na tu mouku a dám tam jedno vajíčko a k tomu dva nebo tři žloutky, aby bylo to těsto hrdý, jak se říká. O to je to těsto lepší. Dám tak hořčičnou sklenku oleje a to je asi všechno. Potom dám ty kvasnice do mouky, a udělám těsto. A když to vykyne, tak to dám na plech vymazaný sádlem, rozprostřu to na teňunko a na to pokládám nakrájené meruňky. Ale ne půlky, krájím je na měsíčky, a ty kladu vedle sebe, jeden vedle druhého. A nakonec posejpku, klasika, mouka hrubá, cukr a máslo,“ prozrazuje svoje triky paní Formanová.

Takže si zopakujme těch pár vylepšení – vajíčka plus žloutky do těsta, plech vymazaný sádlem, meruňky na měsíčky těsně vedle sebe a nakonec drobenka z hrubé mouky.

Zkušené pekařky možná vědí, ale třeba já jsem tohle neznala a příště takhle koláč na plech s meruňkami určitě vyzkouším.

autor: dak

Související