Mrkvový koláč paní Olgy
Recepty od vás, posluchačů Českého rozhlasu Vysočina bývají ty nejlepší, to mám už léty ověřené! Třeba koláč od paní Olgy.
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2/3 hrnku oleje
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 a ½ hrnku nastrouhané mrkve
- ½ hrnku nasekaných ořechů.
- čokoládová poleva
A k těm skvělým se určitě přiřadí i recept paní Olgy Urbanové z Horní Cerekve, který jsem našla v e-mailové poště. Je to mrkvový koláč, o kterém naše posluchačka píše, že je výborný. A není ani složitý! Vezmeme si hrnek polohrubé mouky, smícháme se lžičkou jedlé sody a práškem do pečiva a půl lžičkou soli. V jiné misce smícháme dvě třetiny hrnku oleje, hrnek práškového cukru a dvě vajíčka. Pak smícháme obě misky dohromady, a do těsta přidáme jeden a půl hrnku nastrouhané mrkve a k tomu nasekané ořechy - nejlépe chutnají vlašské, ale můžeme zkusit i jiný druh oříšků.
Předehřejeme si troubu na 160 - 180 °C. Těsto na mrkvový koláč dáme do vymazané a vysypané formy nebo plechu a pečeme přes hodinu. Koláč potom můžeme upečený rozříznout a promazat marmeládou a nahoru nalít čokoládovou polevu. Paní Olga ale píše, že koláč chutná i bez marmelády jen s polevou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.