Mrkvový koláč paní Olgy

Recepty od vás, posluchačů Českého rozhlasu Vysočina bývají ty nejlepší, to mám už léty ověřené! Třeba koláč od paní Olgy.

Ingredience
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 a ½ hrnku nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku nasekaných ořechů.
  • čokoládová poleva

A k těm skvělým se určitě přiřadí i recept paní Olgy Urbanové z Horní Cerekve, který jsem našla v e-mailové poště. Je to mrkvový koláč, o kterém naše posluchačka píše, že je výborný. A není ani složitý! Vezmeme si hrnek polohrubé mouky, smícháme se lžičkou jedlé sody a práškem do pečiva a půl lžičkou soli. V jiné misce smícháme dvě třetiny hrnku oleje, hrnek práškového cukru a dvě vajíčka. Pak smícháme obě misky dohromady, a do těsta přidáme jeden a půl hrnku nastrouhané mrkve a k tomu nasekané ořechy - nejlépe chutnají vlašské, ale můžeme zkusit i jiný druh oříšků. 

Předehřejeme si troubu na 160 - 180 °C. Těsto na mrkvový koláč dáme do vymazané a vysypané formy nebo plechu a pečeme přes hodinu. Koláč potom můžeme upečený rozříznout a promazat marmeládou a nahoru nalít čokoládovou polevu. Paní Olga ale píše, že koláč chutná i bez marmelády jen s polevou.

autor: dak

Související

  • Vafle na slano

    Připravit vafle není nic složitého. V podstatě jde o dezert na stejné bázi jako palačinky jen připravený ve speciálním přístroji.

  • Borůvkové muffiny

    Kdybychom byli v Americe a přáli si k snídani borůvkové muffiny, bohatě by nám stačil jenom jeden. 

  • Ostružinový koláč s tvarohem

    Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami.